Nuffnang Ads

Nuffnang Ads

Wednesday, March 27, 2013

kolagen + rumpai laut

Assalammualaikum..

Pagi2 excited nak meng'update blog pasal tajuk ni.. sekarang kan tengah hot pasal rumpai laut yang dikatakan ada kolagen.. macam biasa die tetiba je jadi 'hangat di pasaran'.. so saya memang x berani la nak cuba sebab ianya tetiba mengejut di pasaran kan.. nak tunggu berita2 pasal kolagen ni dulu.. sbb takut nnt jadi macam acai beri tu..mula2 bukan main lagi duk heboh khasiatnya..last2 beracun lak.. emm.. Tapi saya terbaca post dr BIL sy yang berkongsi di facebook artikel tentang rumpai laut tiada kolagen yang ditulis oleh the secret medecines Antara petikan dari blog tersebut seperti berikut:

"Kolagen tidak hadir begitu saja. Dakwaan yang mengatakan adanya 'kolagen mentah' dalam rumpai laut adalah salah. Apatah lagi yang mendakwa 'ibu kolagen'. Tiada kolagen yang didapati dalam bentuk mentah. Orang Jepun yang mula-mula menemui makanan rumpai laut hanya menjadikan ia sebagai sayur-sayuran dan salad dalam hidangan mereka. Jepun tidak memiliki tanah yang luas untuk penanaman, maka mereka beralih kepada sumber lautan."

Sumber: the secret medicines


Pendapat saya:

MUNGKIN betul rumpai laut tidak mempunyai kolagen. Tetapi hasil pembacaan saya terhadap komen yang diberikan rata-rata mengatakan rumpai laut tersebut memberi kesan yang positif terutama pada kesihatan. So tiada masalah untuk mengamalkannya TETAPI fakta yang digunakan oleh penjual rumpai laut ini perlu dibetulkan. Saya bukanlah pakar dalam bidang ini untuk menentukan sama ada rumpai laut ini mempunyai kolagen atau tak.. Ini hanya pendapat saya sahaja.

Ok sampai sini saja perkongsian saya pada hari ini.. n still waiting my bff ni nk hntar sampel katanye.. mana-mana???..hehe..

4 comments:

 1. wei... hehehhehe.. sory ler ke atas kelambatan dan kebzan.. sok insyallh aku pos kan...

  ReplyDelete
 2. Rumpai laut tidak mengandungi kolagen seperti yang diperkatakan oleh para penjual rumpai laut di luar sana. saya yang juga merupakan usahawan rumpai laut tidak mengatakan rumpai laut mengandungi kolagen.

  sila singgah ke laman blog saya :)

  Rumpai Laut Sabah, Harga Terendah! Khasiat Luarbiasa!!

  ReplyDelete
 3. Ferdaus: bagus kerana anda menyatakn perkara yg sebetulnya.. Cuma kebanyakn promosi ttg rumpai laut ini yg sy tgk di fb lebih kpd kolagen n kecantikan kulit.. InshaAllah akn ke blog anda..:)

  ReplyDelete