Nuffnang Ads

Nuffnang Ads

Wednesday, December 21, 2011

::wordless wednesday::lunch for today

Menu: Prosperity Burger (hOme mAde)
Venue: Meja ofis
senang, mudah dan cepat kalau guna ready made untuk roti dan daging burger...hehe.. yang penting sodap!!

layan gambar je hari ni sebabnyaaaa.... tu yang kat belakang burger tu sedang menanti untuk disiapkan..huhu

Nanti kite update resepi n sumber asalnye ye...
sekarang sebab dalam tempoh kecemasan ni..ni..no..ni...no..ni..no.. bunyi ambulance.. nak kena siapkan assignment...

SIAPA YANG BAIK HATI NAK TOLONG SAYA???? sambil kenyit2 mata...

kata hati: rasa mau jerit....AAAAAAAAAAAAAAA.... tense!!


Tuesday, December 6, 2011

::Aglio Olio_angree..angree::

Assalammualaikum dan salam 10 Muharram 1433H...

Semalam mood nak buat spageti sudah datang.. dah lama nak buat spageti aglio olio ni..betul ke tak nama asalnye.. sebelum ni xde la tahu ade resepi cenggini selalu buat spageti bolognese je kan... Tapi aglio olio ni diperkenalkan oleh akak ofis meja sebelah ni je, k.elmi... Mula-mula nak menyebut 'aglio olio' tu pun berbelit lidah...banyak sangat 'O' nye.. nasib hasilnye pun Ooook... Tapi kalau ikutkan resepinye guna minyak zaitun.. teman ni idok le ade minyak zaitun tu maka guna je la minyak masak yang memang sedia ada kat rumah kan.. tapi takpe la kan..tak salah pun asalkan semangat yang tinggi nak buat tu penting dan boleh dimakan..kan... walaupun guna minyak masak je, licin gak spageti aglio olio ku itu..tu yang angreee...angreeee tu.. Ingat tak ade kartun yang selalu sebut angreee..angreee tu..lupa sudah apa nama kartun tu... 

Spageti tu telah menjadi mangsa kepada anak-anak buah yang bercuti kat rumah tok and tok wan diorang... Masa  mak su die ngah masak spageti, sume sibuk cakap nak makan spageti tak nak makan nasi... pastu duk tanya, spageti ni ada kuah tak? Mak su ni pun cakap 'yang ni tak da kuah'... Sebabnye diorang kalau sebut spageti je mesti ingat spageti bolognese tu kan... Susah nak terangkan kat bebudak sebab mak su die pun baru tau resepi ni..huhu..ate kome makan je la yerk... nasib diorang makan..

so hasilnya taraaaaaaaaaaaa.................k akan perbaiki presentation nya nnt...

Spageti ni sonang je... hanya guna bawang putih sebagai bahan tumisan.. bawang putih tu tumbuk halus, dalam 5 ulas cenggitu pastu masukkan udang, sotong atau apa aje yang korang nak masukkan. Pastu masukkan 1 kiub ayam, hirisan cili benggala, spageti, serbuk lada hitam sikit dan sedikit oregano...Pastu siap!!! then boleh makan... Spageti ni agak kering sedikit ye la xde kuah kan.. so kalau guna minyak zaitun tu bleh la tambah kan sikit lagi.... 

Ingat semalam kalau tak habis nak la jugak bawa bekal ke ofis.. ye la tak baik membazirkan.. tapi memang tak membazir sebab habis...alhamdulillah..semoga rezeki tersebut rezeki yang diberkati...:)

Ok la sampai sini dulu....nak sambung buat assignment..ade sape nak tolong??? >-<


Wednesday, November 16, 2011

::sentap jap..::


Tengok tajuk pun sentap maksudnya mood sekarang ni sedih..huhu.. Sentap bukan disebabkan orang lain tapi diri sendiri je.. tak da kaitan dengan orang sakitkan hati ke, kena kutuk ke, kena ngata ke, dan sewaktu dengannya... sentap sebab masih tak dapat sesuatu yang di inginkan dan tengok kawan-kawan lain dah dapat kurniaan tersebut.... Tapi sekejap je la sentap sebab pastu realize balik sesungguhnya Allah tu Maha Kuasa dan Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya ini...

ihsan gambar dr emel..tak ingat dari sape tp credit untuk owner gambar ni
ihsan gambar: berdasarkan watermark

Wednesday, November 9, 2011

::erkk..emm..ok::

Assalammualaikum n selamat hari rabu...

ni nak cite satu drama di t/hari. Cite ni dah lama sebenarnye..duk peram jadi 'draft' je x posting ke blog..ni baru nak cite..:-

Lokasi: gerai ice blended, area silibin, ipoh.. nama kedai kak yong..:p

Putris: kak bg oreo blend 1

kak yong: adik nk yang biasa ke nak yang spesel...

lepas habis berfikir 2 seconds..

Putris: bg yang spesel la... (dalam hati: 1st time beli, rasa je la yg spesel)

Putris: kak tambah bubble ye..

kak yong: ape die...

Putris: tambah bubble...

kak yong: o..ok..akak ade masalah pendengaran al-maklum la niaga tepi jalan ni..bunyi bising..
(sambil tersenyum akak ni mengomel...)

Putris: (pun turut tersenyum..) hehe...

kak yong: adik suka rasa apa..coklat, mocha ke suke rasa buah..

Putris: ..........( sedang berfikir..mn sedap ni..rasa nak mocha tapi kang pening lak..rasa nk coklat)

kak yong yang tengok aku terpinga-pinga nak jawab soalan tu pun ckp lagi..

kak yong: paling sedap mocha la.. tp coklat pun sedap

ok...set...

Putris: bagi coklat la kak..

kak yong buat la ice blended oreo spesel + bubble....

kak yong: kacang boleh ye dik..

Putris: boleh...

final touch up akak tu letak whipping cream + coklat+ choc. rice + kacang

kak yong: ok...ni sedap minum masa ngah sejuk2 ni..(sambil menghulurkan beg plasti berisi ice blended oreo)

gambah ehsan: pak cik google

Putris: (tersenyum menandakan setuju).. :)

kak yong: RM3.70 dik..

Putris: (menghulurkan duit untuk bayar)

tiba-tiba akak ni tanya...

kak yong: adik ni anak bongsu ke?

Putris: errkkk..(tergamam kejap..dalam hati sempat berfikir, 'akak ni bleh tengok rupe je dah tau camne orangnye ke..suspen orang camni...kang sume rahsia kite die tau..huhu)

Putris pun angguk perlahan..dalam hati masih tertanya-tanya..

kak yong: dengar suara soft macam tu dah agak dah mesti anak bongsu..

(baru la aku lega...rupenye berdasarkan suara je)
gambar ehsan: mak cik google lak..

saya pun senyum je...tak perlu kata apa2... sambil ucap terima kasih... tapi sebelum tu sempat lagi tanya akak ni..

Putris: buble ni beli katne ek?

kak yong: adik tahu kedai kat ayamas tu..

dah dapat mengagak dah katne yang dimaksudkan tu..

Putris:
kat wah seng ye..(salah 1 kedai yang jual barang2 bakery popular kat ipoh)

kak yong: haah..

saya pun berlalu pergi dengan ice blended untuk dinikmati..nyum..nyum
moral of the story..ermm..anak bongsu ni seorang yang lemah-lembut n manja... ye ke?? mungkin bukan semua.. apa pun sebelum kita menilai orang lain lebih baik kita menilai diri kita dulu..kan..

nama sebenar akak yang jual ice blended sebenarnya tak tahu le betul ke tak 'kak yong' tu.. nama tu berdasarkan nama kedai die je.. apa pun ice blended die sedap.. macam nak wat sendiri je pasni sebab bukan susah pun kan.. kedai jual bubble tea tu tau dah... kita nantikan jadi ke idak ice blended tu..ke jadi pelanggan setia kak yong je..hehe

ok..entry ni sedia untuk dipamerkan tontonan umum..hehe..

Monday, October 31, 2011

::FULL of chocolate::

Assalammualaikum & selamat hari isnin..

Kesibukan melanda apabila banyak lagi assignment yang sedang menanti due date masing-masing.. terutama sekali subjek ekonomi yang hanya diberi persoalan dan kita sendiri kena mencari jawapan.. sungguh menguji sebagai pelajar PJJ nih...tapi kebaikannya kita akan lebih faham dari membaca dan menghafal... Ini membuatkan saya nak atau tidak study setiap minggu bukan lagi study before exam..opps...hehe

Jadi kaitannya dengan tajuk 'FULL of chocolate' ni adalah pembelajaran kita akan lebih berkesan jika kita faham tentang apa yang kita belajar seperti coklat yang penuh sifat sehingga boleh manambat hati penggemar coklat.. ehh ada kaitan tak dengan coklat tu..hehe.. tak kisah la yang sebenarnya cite tentang 'FULL of chocalate' ni adalah tentang resepi yang baru dibuat semalam.. ini pun merupakan salah satu terapi bila otak dah penat memikir keluk-keluk ekonomi...Ini cite sebenarnya..hehe

Nama sebenar adalah 'Maltesers Square'. Resepi ni ambil dari blog k.ita yang sangat kreatif dan baik hati dalam berkongsi ilmu masakan.. Disebabkan tergoda dengan gambar yang k.ita post kat blog die tu maka berhasrat la sangat untuk membuatnya walaupun tak pernah makan coklat maltesers.. Bila tengok maltesers masa nak beli tu baru la tau sebab apa saya tak pernah makan...rupenya harganya yang agak mahal..huhu... Tapi sebab nak buat jugak maka beli juge la...lagi pun bukan slalu..:p

Rasanya memang rasa kecoklatan... tu yang FULL of chocolate tu.. rasanya manis sikit pada saya.. Pada saya kalau nak makan ni kena potong kecil dan sediakan plain water untuk meneutralkan balik rasa..hehe.. so sesiapa yang penggemar makan 'kurang manis' boleh la kurangkan kuantiti golden syrup atau madu.

Ok la jom tengok resepi..

Sila abaikan ketidak kemasan ituuuu...

Maltesers Square

Sumber blog: Masam Manis (k.ita)

Bahan-bahan:
100 gm butter
200 gm coklat masakan di potong kecil
3 sudu besar golden syrup - sila kurangkan -saya guna madu
225 gm Digestive biskut - di kisar halus - ganti dengan biskut marie macam k.ita
225 gm Maltersers

Untuk Hiasan
100 gm maltersers
50 gm coklat masakan putih
50 gm coklat masakan

Cara-cara

1.Kisarkan biskut hingga halus.

2. Sediakan loyang berukuran 8 inc, gris loyang dengan sedikit butter dan alas dasar dan sisi loyang dengan kertas minyak. Sebelah pun tak pe ini untuk memudahkan kita mengeluarkan ia dari loyang.

3.Dalam periuk kecil, satukan coklat, butter dan golden syrup dan masak atas api perlahan hingga semuanya larut.

4.Matikan api

5.Masukkan biskut yang telah dikisar dan gaul hinga rata.

6.Kemudian masukkan Maltersers dan kacau cepat supaya coklat pada maltersers tidak cair.
Untuk mengelakkan maltersers cepat cair. Maltersers tu masukkan dalam peti ais bila nak masuk dalam adunan baru keluarkan dari peti ais dan terus masukkan - ikut cara k.ita

7.Tuangkan dalam loyang

8. Kak Ita taburkan atasnya dengan Maltersers hiasan dan simpan dalam peti ais hinga beku.
Bila dah beku, Keluarkan dari loyang hiaskan dengan coklat masakan yang telah di cairkan. Saya hias dengan coklat urai n sedikit Maltesers sahaja..jadi la...

9.Potong kecil dan siap untuk di hidangkan..

Hias sikit je ngan Maltesers sebab tak cukup dan coklat urai. Kemalasan nak mengguna coklat untuk hiasan..huhu

Ok selamat mencuba...dadaaaa...

Monday, October 3, 2011

::dating@tempat sejuk:: part 2

Assalammualaikum n selamat hari senayan(isnin)...

Jom terus layan gambar...
hidangan pertama di Cameron Highlands.. Sup ekor...makan panas2 dikala kesejukkan disamping perut yang berkeroncong..
Jom petik strawberry...Kat cni la petik strowberi.. Tempatnye di kg.sedia..Tiba tuk makan strawberrys...with cokelat..
mr. hubby habiskan....
stoberi lagi... makan aiskrim lak...sejuk2 mkn lak eskrem...uihhhh
layan gambar bunga lak...
mr.hubby with butterfly....
@cameron valley..
mendaki ke ladang Boh....penat gak la...tp tak berpeluh sebab sejukkkkkkk....
ni kat Kea Farm..masa ni dah pukul 11.30 pagi camtu la.. tapi cuacanye masih lagi sejukkkk.. nasib nak balik dah...


time for shoppinggggg...:)yeahhhh...dapat munge...tq mr.hubby..:p

ok sampai cni je kali ni....bubyeeee...


Monday, September 19, 2011

::dating@tempat sejuk::

Assalammualaikum..

Selamat menyambut 25 Syawal..hehe.. Kali ni nk cite tentang tempat sejuk yang kami gi dating.. "Kami" ni saya ngan hubby je la... ni adalah 1st time gi cuti berdua.. Orang omputih cakap apa tu.. ala.. honey moon..hehe... Kalau orang melayu cakap gi bercuti je..:p.. Tempatnya dekat je.. Kira dekat la dari Ipoh ni.. Destinasinya adalah Cameron Highlands...

Kami menginap di Noraini Chalet.. Chalet ni terletak di Brinchang.. Kalau tengok dari luar macam sebuah rumah je.. Tapi dah masuk ke dalam, banyak tul biliknya... Ok la biliknya.. Ada dapur lagi.. Kalau pegi secara beramai-ramai a.k.a rombongan leh la sewa kat sini sebab ada dorm juga.. Rate ok jugak siap dapat diskaun lagi..hehe..







Tempat pertama yang kami pergi adalah Galeria Time Tunnel.. dekat sini tersimpan semua barang dolu2 punya...Jom layan gambar ye.. ngah tak de mood nak taip..huhu































ni sebahagian barang-barang terdapat di Time Tunnel.. yang kiri tu hiasan kat atas bumbung.. digantungnye tin2, mug, patung macam2 la digantung.. macam cantik la wat camtu..hehe.. kalau ade bilik stor ke bilik bertukang ke bleh la wat camni kut..kalau wat kat tempat makan pun cam ok je..hehe..

yang sebelah tu diletak di tepi dinding botol dan segala poster air minuman botol cam f&n, sprite, coca-cola..korang ingat tak fido dido..dulu kan femes kan..siap ngan baju fido dido..tapi masa tu saya kecik lagi..tengok kakak2 n abang le dok gile ngan fido dido ni..hehe..(menunjukkan saya mude ckit..:p)



yang bawah tu adalah jadual ujian ilmu hisab.. yang ni memang saya tak pernah guna n ini 1st time tengok benda ni..(lagi menunjukkan saya mude..hehe)





















Ni pulak adalah antara koleksi duit yang wujud kat Malaysia. yang saya tunjukkan di sini adalah duit yang tak pernah saya tengok..

Kalau tengok gambar kat bawah tu sebelah kiri yang berbentuk wang kertas, itu merupakan duit syiling tau bernilai 50 sen..emm... baru tau.. Kalau pegi bank negara ni mesti banyak lagi koleksi wang yang telah dikeluarkan ye.. dulu pergi lawatan sambil belajar kat Bank Negara masa sekolah rendah..zaman kanak-kanak riang.. so xda nak ambik tau sangat kan... sekarang dah besau dah tau guna duit baru la ambik perhatian koleksi2 macam ni..:p























Cer tengok kat gambar orang senyum nmpk gigi putih tu..ubat gigi Darlie.. Cer tengok lak slogan diorang tu..'Darkie is now Darlie'.. dalam konteks 'suka-suka' atau melawak, slogan die tu sesuai la ngan gambar tu..:p



yang lain-lain tu antara aksesori wanita zaman dulu2..tapi kini kuar balik pesen ni kan.. cume dimodenkan sikit.. pastu ade ic P.Ramlee ngan gambar family die diletakkan disini..



setakat ni je la dulu ek..nanti kalau saya rajin saya buat entry lagi ye..hehe..

bubye...

Friday, August 26, 2011

::selamat hari raya aidilfitri::

Assalammualaikum n selamat hari jumaat..


Sepanjang bulan Ramadhan ni tak sempat lagi teman nak update blog.. Ni baru la dapat update.. ni nak kemas-kemas 'rumah' putris ni.. ye la nak raya dah kan... Kena la kemas and bersih-bersih nanti tetamu nak datang kan..hehe..

Tahun ni tak da order kuih raya pun... Semua buat sendiri..tapi yang 'semua' tu baru dok ada 3 jenis.. Padahal yang dalam senarai berderet lagi.. Tak tau la sempat ke idak wat before raya ni.. Tapi jangan risau pada yang datang beraya..kekacang, keropok, kerepek and sewaktu ngan nya ada..itu banyak..hehe..yang itu tunjuk2 je la..

O.k la di kesempatan ini saya ingin minta maaf jika ada salah dan silap sepanjang saya ber'blogging' kat sini kalau-kalau ade yang tersalah taip yang tersalah maksud atau ada hasil taipan saya yang mengguris hati rakan-rakan di blog.. Walaupun rakan-rakan blogging x seramai mana tapi dari semasa ke semasa akan cuba untuk meramaikan lagi bagi menimba lebih pengetahuan and pengalaman..

Selamat berhari raya..jaga keselamatan diri dan keluarga.. yang dah turun berat badan sepanjang bulan puasa ni..alhamdulillah..especially kak elmi.. congrats to u.. Tapi pas raya jangan naik 2x ganda lak ye..kang ade lak yang kolestrol naik, darah tinggi naik la..hehe..

Nak gantung kad raya khas tuk pengunjung Putris.. Sila-sila la terima kad hari raya dari saya..

sumber gambar: ibnuirfadzil.blogspot


o.k dadaaa... Oppss jangan lupa masih dalam bulan Ramadhan.. Hargai Ramadhan sebaiknya..:)


kata hati: mengharapkan apa yang diharapkan..

Monday, July 25, 2011

::story of sanggu & muffin::

Assalammualaikum n selamat sejahtera..

Wahh..cam tak caye je.. 2x post dalam satu hari.. Ok la ni bagi m'cover' balik sebelum-sebelum ni.. Nak tengok cite pendek tak.. Nak ke tak nak ke kalau dah buka blog ni kena juga la yerk..hehe.. ok la.. the story of sanggu and muffin is begin...



Gambar tu sebagai hiasan je.. Cite sebenarnya adalah tentang muffin bluberry yang akhirnya jadi jugak teman buat.. ni sebab tergoda tengok muffin kak izzah le ni.. so resepi ni pun di ambil dari dapur kak izzah.. tq k.izzah yerk..sodap ni ha... saya kongsikan resepi di sini pula ye...



BLUEBERRY FILLED MUFFIN

source: justbestrecipes

dari: kak izzah


125 gm mentega

1 1/2 cwn gula kastor

4 biji telur

1 sk vanilla essence

3 cwn tepung

2 sk baking powder

1/2 sk garam

1/2 sk parutan lemon *optional (ris tak guna sbb xda)

1 cwn buttermilk

blueberry filling secukupnya

*buttermilk: 1 cwn susu segar + 1 sb lemon jus(ganti ngan jus limau kasturi ahaks..). Bancuhkan keduanya dan biar beberapa minit hingga menjadi pekat.


Caranya:


Pukul butter dan gula sehingga kembang.

Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul.

Kemudian masukkan pula vanila esen dan pukul lagi sebati.

Tepung diayak bersama baking powder dan garam.

Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit.

Tepung dimasukkan berselang2 dengan buttermilk.

Gunakan cara kaup balik semasa proses mengaulkan tepung dlm adunan butter.

Bukan pukul dengan mixer ye.

Bila semua bahan sudah sebati bolehlah diceduk kedalam muffin cup.

Diingatkan jangan overmix adunan tadi.

Cedukkan sedikit adunan muffin, kemudian isikan filling bluberry dan tutup balik dengan adunan muffin sepenuh 3/4 cup.

Bakar pada suhu 180 C slma 25 minit.


Selamat bermuffin.....daaaaaaaaaaaa

::bzbzbzbzbz::

Assalammualaikum....

Lama benor rasanya tak m'update' blog ni.. bukannya tak teringat.. selalu gak menjenguk blog sendiri tapi tak da mood lak nk menaip..banyak cite tersimpan je..huhu.. Biasa la kalau dah keje luar ni, balik je mesti penat.. asyik tengok nombor je pulak tu.. hadoiii.. dah balik opis kena wat report lak.. Tambah lak ngan keje-keje sampingan yang tertunda tu... Ponat-ponat.. sebab tu la ambik cuti hari ni.. nak rehatkan minda.. Tapi tu la.. cuti pun masih lagi dapat mesej pasal keje..x nyempat-nyempat.. esok teman ade le kat opis balik.. Baru cuti sehari itu pun lepas berbulan-bulan tak ambil cuti...haisssshhhh.. sabo je le...

Sampai sini je la celoteh teman... ingat nak buat mapin petang ni.. Kita tunggu n lihat jadi ke idok mapin ku itu..hehe.. dadaaaaaaaa.....

Monday, June 6, 2011

::nasi ayam & ngidam szilling::

Assalammualaikum n selamat hari isnin..

Kali ni nak masuk n3 masak-masak... Pada 31 Mei yang lepas genap la umur hubby mencapai hari tuanye..hehe.. Tapi memandangkan 31 Mei tu hari selasa dan hari bekerja serta program-program yang tidak dapat dielakkan maka special menu dibuat semalam.. Menunya adalah 'Nasi Ayam.. Resepi ni ambik dr junjs11@myresepi.com ... Sedap.. Tapi disebabkan ini 1st time buat nasi ayam maka ada juga la kekurangannya..Nasinya terkurang masin sikit.. Tapi....... nasib leh dperbaiki lagi..nasi ngah panas2 tu gaulkan dengan garam lg.. Akhirnya sedap juga nasi tu.. hehe.. Hubby cakap sedap.. tapi hubby bagi 90% sedap.. Huhu.. Katanya sambal tu kalau pedas lagi sedap... Tapi kiranya 90% tu dah kira 'A' la kan..kan..hehe.. Tq pada empunya resepi dan nanti bleh tengok resepinya di sini ye..


Next pasal ngidam sizzling yee mee lak.. Disebabkan dah mengidam tu kena gak la buatkan.. Tapi biar la saya terus-terang kat sini yerk.. Bukan saya yang ngidam tapi member se'opis' ni ha ngidam.. siap wat permintaan jumaat lepas suruh wat sizzling.. Bila la agaknya nak rasa ngidam2 ni sendiri lak yerk...huhu.. Resepi ni pernah dikongsikan sebelum ni di sini.. Alhamdulillah member ni kata sedap n 1st time mkn banyak sejak mengandung ni..hehe..i like!!!

sizzling yang dibawa bekal ke opis

Hari ni kuar result...oh tidakkkkkkkk... Padahal dh cek dah pun..propa je lebih..hehe.. emm.. Alhamdulillah result tuk tahun pertama ni walaupun tidak mencapai sasaran yang ditetapkan.. Tiga tahun lagi ni..huhu.. Xpe la usaha tangga kejayaan..hehe..ok la sampai sini dulu bubye.. (^^,)

Friday, June 3, 2011

::Headband t-shirt::

Assalammualaikum n salam sejahtera...


Kali ni tiada entry masak-masak.. Kali ni nak cite pasal headband lak.. wat sendiri tau.. tapi bukan susah sangat pun.. Gunakan bahan-bahan yang ada dalam rumah je.. Yang penting cuma memerlukan kreativiti untuk menghasilkan sesuatu.. Untuk mendapatkan kreativiti ni kadang-kadang bukan bleh terfikir sendiri... Caranya dengan berjalan-jalan ke blog lain la yang dapat berkongsi idea mereka kan.. Itu le pentingnya 'blog education'( ala2 usop wilcha) hik..hik.. Headband ni hasil dari perjalanan jauhhhhhh nun ke blog omputih..hehe.. x kisah la kan.. sekarang kan worlwide, globalisasi.. so yang mana berguna tu bleh la dikongsi bersama ye dak.. Nanti cuba la jalan-jalan kat sini.. Blog student Law.. Untuk buat sendiri bunga leh tengok kat cni.. Macam-macam yang diorang kongsikan..Tapi yang saya buat ni simple je.. 1st trial kan.. Akan cuba diperbaiki lg.. Ok sampai sini dulu la...Bubye..(^^,)



Model kecil merangkap anak sedara..si Ain

Ni 2nd batch untuk bunga... Ain dah ready nak tido mak su die suruh jadi model jap.. hehe

Friday, May 27, 2011

::Nur Kasih & BM::

Assalammualaikum dan salam jumaat semua..

Semalam khamis saya cutiiiiiii...hehe..cuti pun nak bagitau orang kan.. Nak bercerita je.. Semalam akhirnya dapat juga tengok cite Nur Kasih the Movie... Terima kasih kat my hubby sebab temankan saya..hehe.. Cite die tak la membosankan dan merugikan.. Berjaya jugak la cite ni buatkan saya bergenang air mata.. Bergenang je ek..hehe.. Kesimpulannya cite ni OK2 la.. kalau bagi bintang saya bagi 3 bintang out of 5...



Sumber gambar: yahoo

Ok next cite pasal BM lak...apalak BM ni ek.. bukan bahasa melayu, bahasa malaysia... BMW semestinyaaa.............................. la tidak kan..hehe.. BM ni stand for Breadmaker.. hehe.. Dah lama dah nak sangat benda ni..sonang sikit nak buat roti kan..bukannya apa kalau nak menguli sendiri tu cam tak confident lak.. yela buat berdasarkan resepi je tanpa ada guru pun x bleh gak kan.. Nanti tak jadi dah rugi je bahan2 tu.. Dah la harga barang sekarang makin naik kan..huhu.. Tapi BM ni tak try lagi.. ye la baru beli semalam kan.. Tq so much jugak tuk my hubby support beli BM ni yerk...hehe.. Nnt sy buat roti untuk abang ek..hik..hik

Monday, May 23, 2011

::daging masak hitam & daging salai masak lemak::

Assalammualaikum n salam sejahtera..
Lama gak tak update blog ni..ke'bz'an sikit kebelakangan ni.. Sibuk di ofis al-maklum la ofis ni nak dirasmikan oleh DYMM Sultan Perak..Alhamdulillah semua berjalan lancar.. Sibuknye di ofis tapi di rumah dapur berasap lagi walaupun tak selalu..hehe.. cuma tak sempat je nak cite kat sini..

Kali nak cite pasal daging lak..sebenarnya ini la kali pertama masak daging..huhu.. jangan le gelakkan kite..huhu.. bukannya apa takut daging tu tak empuk.. al-maklum le baru berjinak-jinak di dapur ni.. tu la dulu mak ajak masuk dapur tak nak..ehh..jap bukan tak nak.. ada la.. cume tolong-tolong je 'siang' apa yang patut..nak masak sendiri tu kureng la sikit kan.. ye la mak ada..hehe.. Tapi masa blaja poli dulu rajin masak ngan kengkawan.. Mana tak nya duduk luar..hehe..

Ok2.. sambung balik cerita daging td.. Masakan pertama menggunakan daging ini adalah 'Daging Masak Hitam'. Ini resepi mak..dulu tolong-tolong kat dapur tu bukan tolong saje.. perhatikan jugak dalam diam..:) Masak ni main ambik je bahan yang ada kat rumah.. dan alhamdulillah jadi le jugak..:) Tapi tunjuk gambar je la yerk.. bukan tak nak kongsi resepi tapi bila nak tulis balik resepi ni macam x pasti lak..huhu..masa msk main campak je..:p Resepi kedua menggunakan balance daging yang ada adalah 'Daging Salai Masak Lomak Cili Api' sekali panjang daa..hehe.. resepi ni ambik dari sebuah buku rujukan masakan saya.. hehe.. Nanti sy kongsikan resepinya yerk.. x bawa lak resepinya.. Al-maklum le tulis blog ni kat tempat lain..bukunya mesti la kat rumah..bape banyak 'al-maklum' la entry kali ni.. ok la.. jamu mata dulu yerk..

Tuesday, May 3, 2011

1st time::aiskrim oreo::

assalammualaikum n helloooo...

yeaaaaa.... dah habis exam... seronok sangat ni... kepala pun dah ringan pastu hidup dah kembali normal..hehe.. Mana tak nya kalau exam tu asal balik keje je ngadap buku.. nak pegi jalan-jalan pun kena postponed.. sampai masak pun tak..kira time exam ni memang cuti memasak le..hehe.. 10 paper tu..dah la tak dapat cuti kan.. baru 1st year ni..lagi 3 tahun nak menghadapi situasi camni..huhu.. xpo la..nak buat camno.. pilihan dalam hidup bak kata kak elmi click kat ofis yang dah selamat bersalin anak ke-2.. congratulations!!! ala..gmbr dalam hp x save lg..so xleh upload kat sini..:p

sempena nak meraikan exam yang dah tamat untuk tahun pertama ni walaupun result xtau lagi camne kan...maka projek-projek dapur pun bermula.. banyak senarai resepi yang menunggu ni tapi sempat buat 2 je.. jadi la daripada tak ada kan.. yang paling nak buat sekali adalah aiskrim oreo..barang dah bape kali beli tapi disebabkan tak sempat nak buat barang-barang tu habis dimakan dulu... senang sangat nak buat aiskrim oreo ni..camni je:

Bahan-bahan:
2 1/2 cawan susu coklat
2 1/2 cawan coffeemate powder

biskut oreo (pek kecil)

cara-cara:

1. blend kan susu coklat dengan coffeemate dalam 5 minit

2. masukkan 1/2 dari biskut oreo dalam susu tadi dan blend kan lagi..

3. masukkan dalam peti ais dan biarkan selama 2 jam atau sebelum beku

4. selepas 2 jam blendkan sekali lagi

5. boleh la ditaburkan lebihan biskut di atas aiskrim tadi dan sejukkan semula dalam peti ais sehingga membeku

6. dah siap!!! boleh la makan..:p

Dalam resepi ni saya tak guna biskut oreo..guna biskut ala-ala oreo dari munchys.. lupa la nama biskut tu..huhu... resepi ni pun ambik dari myr.. tapi x dapat nak bagi link sebab x jumpa lak resepinya..huhu..nanti cuba cari kat myr k..

Buat aiskrim ni sebab xda guna telur.. so tak takut la kalau hanyir ke apa kan..:p Lagi satu aiskrim ni cepat cair..macam aiskrim hpa tu..tetttttt marah lak orang hpa kat teman ni kang..hehe.. so lebihan dari susu coklat tu bleh la dibuat 2nd time tapi rasanya x sempat kut confirm hbs dulu diminum tu..cam saya hari tu habis encik husband habiskan.. mula-mula siap tuangkan dalam cawan suruh minum.. tengok-tengok habis diminum sendiri..huhu.. sabo je la.. ok la selamat mencuba dan merasa k... untuk kek kastad lain kali la ek saya cite kan..hehe.. ok bubye.
yummy..>_<

Monday, April 4, 2011

1st time::kek milo::

tadaaaaaaaaaaaaaaaaa................



n3 kali ni tunjuk gambar dulu dari kamera henpon je..huhu.. kek ni buat sebab tujuan utama nak bagi kat mak mertua...huhu ye la malam sebelum tu ada buat bbq kat rumah mertua pastu siap bagi bawa balik lagi.. Jadi tak kan nak bagi balik bekas kosong kan.. so decide le nak buat kek yang senang dan sedap..:) maka bermula la projek membuat kek milo.. resepi ni ambil dr my resepi gak.. web my resepi adalah sumber resepi-resepi saya untuk mencuba dan yang boleh 'merajinkan' saya untuk memasak..hehe.. Memang dah lama nak buat kek tapi disebabkan masa yang semakin dekat dengan exam ni maka x boleh la nak ber'eksperimen' lebih.. buat yang senang-senang je.. nasib la jadi..cuma terlebih manis sikit..pasni kena kurangkan gula sikit.. ok la sampai sini dulu..da...da...

Tuesday, March 29, 2011

1st time::crunchy chicken::

Assalammualaikum semua.. sihat ke... kali ni nak kongsi percubaan pertama buat crunchy chicken atau nama asal kepingan ayam rangup.. resepi ni ambil dari my resepi resepi asal kak besah.. senang sangat nak buat dan yang penting sedap. Tetiba lak semalam terlebih rajin nk cuba masak resepi baru ni.. biasanya kalau nak buat resepi baru ni buat time cuti.. agaknya satu terapi kut di saat-saat akhir nak exam ni..tapi BANYAKKKKKKK lagi kena baca...huhu.. takut sebenarnya ngan tak dapat cutinye..huhu..sian kan..tapi perut kena isi gak kan... so tak nak membebel banyak2 saya letakkan gmbr je..hehe..klu nk resepi just klik kat link tu je k..ok la sampai sini dulu blog saya..jumpa lagi..InsyaAllah..:)

tadaaa....

Wednesday, February 16, 2011

1st time::sizzling mee::

Satu projek telak dilaksanakan pada cuti Maulidul Rasul dan juga projek yang merangkap tak dapat pegi Putrajaya iaitu masak sizzling mee...Resepi ni dapat dari kak ros yang merupakan salah seorang kakak kat seksyen tempat keje ni ha...senang sangat nak buat..tapi tak bleh la kalau teringin terus nak buat terus nak makan time tu gak.. sebabnya... cendawan tu kena rendam semalaman.. Lepas tu air cendawan tu la buat kuah sizzling.. So pasni tak yah dah gi JJ atau GM nak makan sizzling sebab dah boleh buat sendiri.. "Kenapa perlu beli kalau boleh buat sendiri"...bak kata Chef Dani dalam cite Tiramisu tu..hehe.. Di sini saya kongsikan resepi tu yerk.. Sharing is caring kan.. hehe..


Bahan-bahan:


cendawan cina (yg kering tu..)

ayam kicap manis (cap kipas udang) - recommended sos tiram

tepung jagung (dibancuh dengan air)

air

Bawang merah + bawang putih + halia (dikisar)

yee mee (direbus)

Cara-cara memasak:





    1. Cendawan perlu direndam semalaman.


    2. Tapis air cendawan pastu masakkan atas api..(mesti la atas api kan..huhu)


    3. Cendawan dihiris halus


    4. Tumis bahan yang dikisar

    5. Masukkan bahan tumis ke dalam air cendawan tadi

    6. Masukkan cendawan + ayam

    7. Masukkan kicap + sos tiram

    8. Last skali masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.

    Mesti korang tanya pasal kuantiti kan.. teman idok le pandai nak cakap kuantiti sebenarnya banyak mana..sebab main masuk je.. Agak-agak je la kan.. Cendawan cina tu beli kat tesco je pek yang kecik..tu pun x guna habis.. Bleh la makan 6 orang dewasa 2 orang dak kecik..hehe..

    semalam dah buat kali yang kedua..lebih pekat lebih memikat..hehe.. jangan lupa makan dengan sambal kicap.. K la selamat mencuba..


    hehe..


    Friday, January 21, 2011

    ::end of year::

    assalammualaikum n halluuuuuuu..:)

    Tadaaaa.... Dengan ini saya mempertontonkan gambar-gambar sepanjang majlis putris pada 31 Disember 2010 hingga 2 Januari 2011.. video ni buat sendiri je..biasa-biasa je...huhu..hobi di masa lapang.. ok sume..selamat menonton...(^^,)..

    video

    Friday, January 7, 2011

    ::begin life of puTRis::

    Assalammualaikum n salam sejahtera semua...

    Dah masuk tahun 2011 dah kan..sekejap je rasa.. macam-macam berlaku dalam tahun sebelum ni.. secara keseluruhannya boleh dikatakan banyak peristiwa pahit dalam tahun 2010 huhu... sedih bila mengenangkan kesilapan yang dilakukan sendiri.. Kesimpulannya 'jatuh itu sangat sakit'..tapi perkara dah berlaku dan tak boleh nak patah balik.. kalau la kan boleh pusingkan balik masa.. huhu.. tapi itu adalah perkara yang mustahil.. apa pun yang dah berlaku akan jadikan ianya sebagai satu pengajaran buat diriku ini..

    Walau bagaimanapun, tahun 2010 berakhir dengan kegembiraan.. Pada 31 Disember 2010 maka bertukar lah status dari 'cik' ke 'puan'..:) Bergelar sudah isteri kepada Syed Putra Al-Atas.. cam x caye je dah kawen.. rasa cam budak2 lg ni..hehe.. Diharapkan permulaan tahun 2011 dengan kegembiraan ini memberi petanda baik itu meneruskan kehidupan seterusnya..


    Sekarang masuk cite bab majlis perkahwinan Putris lak.. Putris ni gabungan nama suami (Putra) dan saya sendiri (Risma).. sebelum majlis akad nikah ni punya la berdebar hati ni.. macam-macam perasaan ada.. macam-macam yang difikirkan.. risau gile lah.. aku rasa kalau orang lain tengok muka aku masa tu mesti masam je kan..susah nk senyum masa tu.. aku sendiri pun tak perasan sangat sebenarnya.. tapi bila abang ipar aku tegur masa malam lepas majlis akad nikah tu dia kata "baru la nampak nadia ni senyum je, kalau tak sebelum ni masam.. nampak sangat bezanya" lebih kurang camtu la ayatnya.. bila aku tengok balik gambar2 sebelum dan selepas majlis baru la aku perasan..huhu.. tapi nak wat camne kan.. xtau la orang lain camne perasaannya kalau berada kat tempat aku tu..huhu.. Lagi satu nak cite, pakai inai ni sebenarnya seksa..huhu.. kena jaga xleh gerak sangat..keras je..tido pun tak selesa.. pastu dah pakai inai kaki ngan tangan dah tak boleh nak pegi toilet..huhu.. seksa tau..

    ni masa awal-awal buat henna dulu..masih boleh bergerak dengan bebas..huhu

    Akad nikah diadakan di Masjid Jamek Kg. Sri Kinta.. Belum apa-apa aku dah bergenang air mata.. sedih lak.. Tapi paling sedih bila abah bacakan untuk wakilkan akad nikah tu.. fuhhh time tu memang sedih la.. sekarang pun duk sedih ni..huhu.. rileks2 risma..tarik nafas... lepas... ok dah..:p akad nikah buat pas asar tapi pihak lelaki datang pukul 3.00 petang dah sampai masjid.. awal tul encik hubby datang masa tu.. aku ngah make up lagi time tu.. Pada masa yang sama ada 2 lagi pasangan pengantin yang nikah.. so gilir2 la akad nikah.. Hubby yang ke-2 dan alhamdulillah sume berjalan lancar dengan sekali lafaz..syukur sangat..

    Bab seterusnya pada 010111 kenduri kawen le plak.. tema pink n purple.. secara keseluruhan berpuas hati dengan make up dan pelamin yang di'request'.. makanan pun alhamdulillah cukup cuma cam biasa la dalam sesuatu majlis tak semuanya perfect kan.. Nak ucap 'a big TQ' specially tuk mak ngan abah, 2 orang kakak ku dan kakak ipar, abang ngan abang-abang ipar yang bersusah payah sepanjang majlis selama 3 hari ni.. selain tu tuk mak-mak sedara dan sepupu sepapat yang datang tolong juga sangat dihargai..TQ SO MUCHHHHH..:)


    keluarga pak cik osman


    Emm..nak cerita pasal kenduri cam panjang sangat lak.. so nanti tunggu je la video yang akan dibuat..huhu.. ngah kumpul gambar-gambar ni... okey...

    Apa pun nak cakap TQ lagi kat semua yang menjayakan majlis Putris ini dan mohon maaf sekiranya ada kekurangan sepanjang majlis kami.. Doakan kami agar dapat membina sebuah keluarga yang harmoni dan diberkati Allah..


    ::semoga diberi ketabahan dalam menjalani kehidupan seterusnya::