Nuffnang Ads

Nuffnang Ads

Tuesday, March 25, 2014

Kesedihan 24 Mac 2014

Assalammualaikum

Saya pasti seluruh rakyat Malaysia terutamanya merasai kesedihan atas pengumuman PM semalam tentang MH370 yang berakhir di lautan Hindi. Semoga keluarga yang terlibat dengan MH370 diberi ketabahan dalam menghadapi ketentuan ini.

Pencarian dari 8 Mac hingga 24 Mac (17 hari) akhirnya terungkai semalam. Allah Maha Mengetahui apa sebenarnya yang berlaku terhadap mereka dan bagaimana keadaan mereka kini.

Selain MH370, Mahkamah di Mesir pada 24.3.2014 telah menjatuhkan hukuman mati kepada 529 penyokong bekas presiden Islamis Mohammed Morsi. Ini merupakan kesedihan seluruh umat Islam.
 
Tragedi MH370 ini telah saya muatkan dalam jurnal refleksi bagi tugasan pjj saya.. apa yang dapat saya simpulkan Allah Maha Mengetahui Segala-galanya.. Kenapa Allah memberikan ujian2 ini kepada kita adalah untuk mengingatkan kita yang mungkin telah jauh dariNya..

"Ya Allah berikan petunjukmu kepada kami..dekatkan kami denganMu Ya Allah..Satukan hati kami seluruh umat Islam.."

video
 
video ni sebenarnya dari 8 Mac hari tu cuma x pernah post lg..

Thursday, March 20, 2014

Aerobik: Kelebihannya

Assalammualaikum..

To whom it may concern,

Aerobik: 
 
aerobik adalah satu pergerakan yang dilakukan dengan menggunakan oksigen (dengan kehadiran oksigen). sumber 
 
sumber
 
Zumba:
 
Zumba merupakan kombinasi elemen tarian dan aerobik yang mulanya diasaskan oleh seorang choreography pada tahun 1990an sebagai program kecergasan di Colombia dan dari itu, Zumba telah menjadi popular. sumber
sumber
 
aerobik adalah salah satu senaman yang sy suka dr sebelum kawen lg.. dulu kalau kat ofis lama setiap rabu ptg kalau tak silap ada senamrobik ni so jabatan2 yg kat situ boleh join.. Bila pindah ofis baru ni susah nak dapat komitmen tambah orang audit ni selalu outstation. Nak tggu perhimpunan pg ntah bila nak buatnya.. setakat sebulan sekali je kut.. rindunya saya kat aerobic ni.. zumba tu saya belum pernah cuba lagi tapi nak cuba tapiiiiii..(haihhh pjg lak tapi yg last tu...)
 
Aerobik ni bukan SEMATA-MATA untuk kurus je tau n ianya bukan Hiburan.. tapi untuk kesihatan.. Meh saya kongsikan kelebihan aerobik dan kenapa saya suka aerobik.

  • Membantu memperluaskan paru-paru dan meningkatkan stamina serta kekuatan otot.
(Ini sebab utama aerobik.meningkatkan stamina..idak le baru naik tangga setingkat dh ponat)

  • Meningkatkan koordinasi penting untuk gaya hidup sihat.

  • Kaedah bagus membentuk tubuh.

  • Membantu meningkatkan kepadatan tulang dan membantu mengurangkan risiko osteoporosis.

  •  Meningkatkan semangat dan endorfin, sekali gus menimbulkan perasaan senang hati dan mengurangkan risiko kemurungan.
(Ini sebab kedua kenapa saya suka aerobik.. aerobic merupakan salah satu cara untuk saya tangani tekanan..)

“Exercise releases endorphin. Endorphin make you happy. So, happy people doesn’t kill their husband”
- Elle Woods, Legally Blonde-

haa..post edit lepas terbaca post ni dari Dr. Halina... Nampak tak...untuk support lg point saya..haha
  • Membuatkan fikiran tenteram dan aktif

  • Meningkatkan dan membantu merangsang memori dengan mengingati semua langkah.

  • Membantu masalah tidur.

  • Meningkatkan kesejahteraan secara keseluruhan
(sumber)

sebenarnya masa buat aerobik ni kita enjoy terutama bile time lagu Bollywood tu..haaa time tu la boleh 'fefelling' lebih..hihi.. Masing2 mempunyai cara tersendiri bagaimana nak jaga kesihatan n tangani stress. Yang penting sekali bila kita buat senaman bukan sebab nak KURUS sahaja.. Memang la sy ni dh kurus tapi kurus tak semestinya sihat. memang la boleh buat sendiri kat rumah tapi x feel la..bila ramai2 tu semangat lebih sikit.. instructor kat depan..muzik pun jelas..

dan sebagai seorang perempuan muslim.. kita boleh pilih tempat yang memang khas untuk perempuan di mana dr instructor dan pengikutnya mmg semua perempuan n muslim.. yang penting niat untuk sihat kan badan...
 
Tapi tu la kan... haihhh....
 
mood: macam nak jadi robot..