Nuffnang Ads

Nuffnang Ads

Tuesday, December 31, 2013

31 disember 2013

Assalammualaikum. . 

Hr ni 31 dis penutup tahun 2013.. n hari ni genap 3 thn saya menjadi isteri n kami masih lagi ber2.. walaupun masih ber2 saya tetap bersyukur kerana Allah telah berikn sy rezeki lain yg lebih awal:-


◆ dapat biasiswa jpa masa diploma dimn mmg sy x mengharap untuk dpt..--> ringankn beban mak n abh dan hutang ptptn kurang..=)
◆ tahun 2008 dapat tawaran kerja kini dgn hnya sekali interview after hbs study..--> ringankn beban mak n abah ( x perlu tanggung belanja sambung study)
◆ 31 dis 2010: dikurniakan jodoh
◆ 2013: dpt menambah aset dunia

Itu antara rezeki2 yg telah sy perolehi.. untuk rezeki zuriat ini sy dberi dugaan n cabaran yg harus sy harungi.. walaupun kdg2 sedih tetapi jika teringat semula rezeki2 yg telah diberikan membuat diri saya lebih bersyukur n sabar..

2014: terus berdoa, berusaha dan mengharapkn rezeki tersebut n menghabiskan study dgn jayanya inshaaAllah pertengahan tahun 2014.. doakan saya ye..=)

Semoga tahun 2014 menjadikan kita lebih baik lagi dunia n akhirat..

P/s: mr hubby x wish pun..=(

Monday, December 30, 2013

Kursus intensif usm (part 1)

Assalammualaikum
Hari nak bercerita ckit ttg kursus intensif usm.. kursus ni wajib kepada pelajar pjj usm n perlu berkampung di usm, penang lebih kurang 3 mggu cuma thn ni tempoh lbh pnjg iaitu 4 minggu.. apabila disebut ttg kursus intensif ini pelbagai perkara dibangkitkan antaranya:-
1) CUTI
Baru2 ini sy terbaca satu post di group pjj usm melalui fb yg mengatakan gov. Servant mmg suka dgn kursus intensif ini berbanding private.. komen saya:
● kenapa perlu dibandingkn antara gov servant dgn private?
Masalah stp org adlh berbeza-beza mengikut diri individu BUKAN mengikut jenis pekerjaan.
● suka..emm.. sy suka jugak sbb at least blh release tension drpd hal kerja dll.. n dpt jmpa rakan2 yg lain..
● senang.. ye betul k/tgn kerajaan mndpt kemudahan 'cuti tanpa rekod' berbanding private yg perlu mengorbankn cuti tahunan n gaji mgkin ditolak.. memang la simpati pd yg private smpai kena tolak gaji tp itu adlh kemudhn yg telah diberikn.. sama juga klu private dpt bonus 3 bulan gaji ke x pun at least sebulan gaji.. kan itu kelebihan pd private..  ya betul kami dpt cuti tanpa rekod tp saya kena siapkn semua keje dlm tgn b4 pergi usm tau.. n kelemahan pd sy adlh selepas sy tlh ambil cuti tanpa rekod ini maka dianggap sbgai sy telah mengambil cuti yg bnyak pd tahun tersebut.. kesannya saya nk cuti rehat untk hal2 peribadi perlu difirkn semula n pernah cuti kawen saya dipotong gara2 kursus intensif ni..
● kesimpulannya, semua org menghadapi mslh msg2.. paling kasihan adlh pd ibu2 yg mempunyai anak kecil n masih b/feed.. cer fikir kalau yg duk sabah sarawak tu camne.. so x perlu nk merungut.. bak kata k.elmi "pilihan dlm hidup"..
So sebelum nk pilih usm as pjj kena fikir benda ni ok..
Ok..sy sentuh pasal cuti dulu.. yg lain akan menyusul..InshaaAllah. .=)

Tuesday, December 17, 2013

::Mama2b::

Assalammualaikum.

Agak lama x meng'update'.. bz...bz ngan assignment bz ngan keje.. al maklum la seksyen baru.. byk benda kena fhm n belajar... ohh cer tgk tajuk.. ni ade yg rmai terkejut ni kang.. klu sape baca tajuk je x baca isi confirm terus wish 'tahniah'.. ye betul sy "mama to be" tp lebih tepat "mama RIS to be".. sebenarnya my bff dh pregnant uolls... alhamdulillah kan.. dh 19 mggu dh pun..n dh ckp awal2 lg klu die pregnant ank die tu jd ank angkat sy..boleh...hihi.. menumpang kasih pd ank bff... > semoga ade rezeki ini untuk sy nnt..<

To my bff, mommy 2 be, nieza.. jaga diri bebaik n bykkn berdoa ek.. ingt tau pggl i 'mama ris'.. boleh la ek.plz..plzzzzzzz..
klu sy dekat ngan die ni confirm2 akan gi teman die beli brg baby ni..haihhhh...

Ok smpai cni dulu..sedang menghitung hr nk gi intensif usm next month..I'm not ready..huhu..

-mama Ris-

31122010 vs 17052013 (Tema kaler sama okey...)

Thursday, October 24, 2013

Filem wajib tonton: Miracle in Cell no.7

Assalammualaikum

Hari ni nak ajak korang untuk tengok filem ni..."Miracle in Cell No. 7".. wajib tau..hihi.. tak da la wajib.. cuma bagus untuk ditonton.. ini filem korea.. apa yang pasti apabila anda, anda, dan anda menonton filem ini CONFIRM menangis dari MULA sampai HABIS..huhu.. Cerita dia sedih sangat n ada komedi juga.. secara ringkas filem ini menceritakan tentang hukuman kepada orang yang tidak bersalah.. Nak tahu detail kena tengok sendiri.. sebab kalau saya cerita nanti tak best lak...
 
Dapat tahu cerita ni dari ig k. fynn jamal jugak.. so minta tolong husband carikan.. mula-mula adegan "mata masuk habuk" menangis la tu maksudnya boleh lagi cover2 dari dilihat oleh mr. hubby.. tapi makin penghujung nak "teroyak" rasanya.. time ni dah tak boleh cover dah.. dah siap air hidung pun sama keluar mana nak cover nya..huhu.. cover bunyi je..hihi... tapi memang best la cerita..
 
Jadi kalau korang nak tengok cerita ni make sure siap sedia bantal, tisu/ sapu tangan.. bantal tu tujuannya untuk cover la..hihi..
 
ok.. tengok tau jangan tak tengok.. mesti tak nyesalnya...=)

Friday, October 18, 2013

secara rasmi telah bertukarrrr

Assalammualaikum..

Hari ni 18 okt. 2013 secara rasmi saya telah bertukar seksyen baru.. penat angkat barang dari tingkat atas ke tingkat bawah.. tak perlu exercise hari ni..berapa kali ulang-alik...fuhhh... peluh juga la ketiak ni..hihi.. Ye la barang 5 tahun di seksyen yang sama banyak le banding dengan orang lain yang baru2 lagi..
 
so sekarang semuanya baru la.. work station, auditi, bos n team, kerja..tandas pun baru..hihi.. kena biasa guna tandas kat bawah ni..heee... cabarannya adalah untuk memahami cara kerja baru ni macam mana... pastu kena cari lagi ilmu2 baru tentang cukai ni.. emm... mencabar tu...
 
semalam k.elmi a.k.a salah sorang "GMP" and merangkap salah seorang teammates seksyen lama yang sama masuk seksyen tu dah buat post tentang perpindahan saya ni..huhu.. sedih lak baca..  masa mula2 masuk dulu kita orang sama2 baru dalam seksyen tu..sama2 belajar...sama2 menghadapi masalah.. sama2 meluahkan perasaan kalau kena marah dengan bos...huahuahua... boleh kata semua la sama2.. nangis sesame, gelak sesame, marah pun sesame.. kena marah pun sesame...hiks.. tapi sekarang kita orang terpisah jua.. k.elmi masih stay kat seksyen tu sebab dikatakan "KP" iaitu "key person"... sian k.elmi... sementara takde bos kat seksyen tu k.elmi la jadi orang rujukannya.. takpa k.elmi... k.elmi boleh handle punye..hihi... Kat seksyen ni juga la saya belajar banyak perkara.. dari tak tahu buat kerja sampai boleh dah la sekarang walaupun masih belum perfect.. jadi sangat2 berterima kasih kepada bos, n satu teams yang banyak membantu n mengajar aye ni...

Ok smpai cni dulu...
ni gambar k.elmi ambil semalam masa tengah-tengah kemas... siap masuk ig..hihi
 
ni kat tempat lama.. sebelum pindah..org lain sekotak sy berkotak-kotak..huhu
ni tempat baru..tgk background.. ade cermin tau.. senang nak betul2 tudung camni..hihi..

Thursday, October 17, 2013

::Hanya 2 sen saya::

Assalammualaikum

Hari ni kita nak kongsi sikit.. pernah dengar tak "just my two cents"... kalau di 'translate'kan bulat2 maksudnya "hanya 2 sen saya"... Tapi sebenarnya maksud tersirat di sebalik ayat English ni adalah "my opinion" @ "pendapat saya"... see maksudnya mendalamkan... dan saya baru tahu hari.. ohhh noooo..whatttttt... baru tahu... ye la sy baru tahu... saya ni idak le terer English ni.. frasa2 tersirat ni lagi la kan.. jadi pada sesiapa yang masih belum tahu ini la jawapannya.. pada siapa yang dah tahu jangan 'kondem' org yang tak tahu lak ye... no..no..tak baik tau... hee...
 
Punca sebenar saya mencari maksud "just my 2 cents" dari ig kak fynn jamal la.. kata2 puitis dia kadang2 perlu dibaca berkali2 untuk memahami apa yang tersirat.. di samping melihat juna yang nomei2 tu...
 
sumber maksud "just my 2 cents"..tq for info..=)
 
ni ig fynn jamal... jom follow...=)
yang bawah ni my second bracelet order from cloverush.. black agate stone.. nak tahu cerita lebih baca entry sebelum ni ye... 
yg ni selingan.. tantik takkkk....


ok sampai sini dulu perkongsian saya...

p/s: ngah kemas tempat ni..esok pindah seksyen dah...huhu..

Monday, October 7, 2013

don't stress please......

Assalammualaikum..

tengok tajuk pun stress rasanya.. haihh antara sebab2 membuat saya stress:-
 
* kertas cadangan tak siap lagi..huwaaaaaaaaaaaaaaa.. due 14hb ni.. adoiii idea x mari mood pun xde.. haihh...tapi rasanya disebabkan 'keterpaksaan' yang disebabkan oleh 'kesuntukan' masa, mood tu datang rasanya..
 
lagi satu yang buat saya stress sikit..sikit je..
 
* ramai pulak yang conceive ni..huhu.. bukan nak salahkan diorang lak..cuma perasaan saya ni je la.. camne la nak buat supaya perasaan ni tak wujud langsung..haihhh...shuhh..shuhhh... TTCian je yang faham apa yang saya rasa ni... Kadang2 buat saya terfikir saya rasa saya fokuskan dulu study ni sampai habis sebab dah final year kan pastu baru focus 100%++ pada conceive.. patut tak.. huhu pastu nnt org ckp 'merancang ek..' so time tu ngaku je la kut...haihh..
 
semoga Allah permudahkan segala-galanya...
 
o.k cik stress sila pergi jauh2 dari saya...
 
Sekian.
sumber: mr google
 

Friday, October 4, 2013

Barang Baik: Untuk Wanita

Assalammualaikum

Hari ini saya sambung cerita barang baik part 2.. Kali ni bukan benda yang boleh dimakan tetapi boleh dipakai..heee.. sekarang saya 'menggila' beli bracelet.. sebenarnya minat sangat bracelet by funbynana..korang boleh cari ig nanamahazan a.k.a nana AF1 dulu.. cantik2 bracelet dia buat tapi sangat2 limited.. Memang kalau email tu 'semedang' tak ada reply..maksudnya dah 'sold out' la tu.. Maka saya pun mencari la alternative lain melalui ig jugak tapi tengok kat 'News'--> Following.. Apa yang orang 'like'..hehe.. Then terjumpa la kawan yang 'like' gambar bracelet yang saya nak sangat tu pastu terus la follow ig 'Cloverush'..



see..cantik kan and affordable

this is mine..tantikk tak..heee.. dapat je terus pakai..
 
ok next time nak order lagi..tunggu dia update charms comei2... Sesiapa yang minat bracelet cenggini boleh la try jenguk2 ig 'cloverush'..jangan risau owner dia baik n sangat2 membantu untuk membuat pilihan..=)
 
*update.. boleh tgk fb cloverush untk keterangan lanjut..baru tau ade fb..hiks..=)
 



Thursday, October 3, 2013

Barang Baik

Assalammualaikum

Hari ni nak kongsi barang baik dengan semua orang.. Tapi bukan saya yang menjual pun.. Saya membeli je.. Nak menjual2 ni rasanya tunggu saya habis study dulu.. Fokus satu-satu.. Sementara nak habis study ni geram je idea2 yang datang.. Tapi sebenarnya bukan tak boleh buat sekarang ni cuma saya je tak pandai sangat nak agih2 masa.. takut nanti fokus benda lain study ke mana lak kan..huhu..
 
Ok2.. sambung cite perkongsian saya hari ini..
 
Barang Pertama: Radiglow
 
 
Ini supplement pertama saya..hihi.. supplement ni saya cari untuk tambah tenaga.. kenapa saya pilih Radiglow--> kerana ianya chewable tablet...hehehe...saya ni sebenarnya penakut makan ubat terutama pil..adoiii masalah kan.. Mesti orang akan mempertikaikan 'kalau ngandung nanti camne' kan kena banyak mkn ubat/ vitamin.. O.k la kalau ngandung punya pasal apa pun saya sanggup.. akan ku telan jua... Radiglow ni sebenarnya untuk anti aging dan untuk serikan kulit.. tapi dalam masa yang sama dapat meningkatkan tenaga..
 
Hari ni 3 Okt. baru hari kedua saya makan Radiglow ni..so kesannya belum lagi.. kita tunggu sampai habis makan 2 botol radiglow ni ek..
 
Satu lagi saya nak kongsikan kalau makan Radiglow ni memang disarankan untuk minum banyak air masak/ putih.. Sebenarnya air masak ni memang penting dan banyak kelebihan.. kalau nak kurus pun salah satu caranya adalah minum air masak.. Kalau saya baca tentang produk2 lain macam Shaklee n herbalife pun memang akan menyarankan pengguna diorang minum banyak air masak.. so sebenarnya x perlu tunggu bila nak makan supplement baru nak minum banyak air.. Tetapi saya ni pun baru lagi memulakan semangat untuk minum banyak air masak selepas mendengar leteran dari 'mak'..(salah sorang GMP)..haihhh.. sebabnya sebelum ni memang saya sedar saya kurang minum air masak sebabnya pada saya 'tak rasa dahaga' so xde la nak minum.. Kadang2 n selalunya la lepas makan memang saya tak minum dan kadang2 tak minum langsung... huhu.. Tapi 'mak' kata walaupun tak rasa dahaga minum juga!!!!.. So saya ambil semangat itu untuk minum selalu..=)
 
ini yang saya dapat siap free gift lagi..
 
so sesiapa nak beli boleh tengok kat beauty peony pinky.. macam2 ada..=)
 
sebenarnya ada satu lagi barang baik tapi esok/ nanti la sambung ek...
 

Wednesday, October 2, 2013

Oktober: Bertukarrrrr

Assalammualaikum..

Dah 2 Oktober hari ni... Alamak lagi 2 minggu kena hantar kertas cadangan kat USM ni... huhu.. Baca jurnal pun tak habis lagi ni.. haiihhh... Berkuat kuasa 1 Oktober semalam maka saya telah bertukar seksyen selepas 5 tahun lebih di seksyen yang sama... Perasaan...emm... seronok juga sebab akan belajar sesuatu yang baru, new environment, new team, new work station, new auditi.. Sebelum ni pernah bertukar jugak tapi bertahan untuk 1 bulan je lepas tu nama kembali ke seksyen asal.. Tapi masa tu kalau bertukar pun sebenarnya masih belum bersedia tapi kali ni sudah lebih bersedia dari segi fizikal dan mental..hihi.. ye la dah 5 tahun lebih berdepan dengan auditi yang sama n sekarang memang masa yang sesuai juga untuk saya bertukar..Tapi dalam masa yang sama ada gementar juga la... ye la mula2 nak start kerja baru kan..banyak yang kena belajar n tahu terutama cukai.. itu lah cabarannya.. so semalam dh lapor diri cuma tak pindah je lagi sebab setelkan dulu kerja yang ada ni.. Mungkin lepas raya haji kut baru start proses pindah ni.. Pindah pun tingkat bawah je.. Semoga saya dapat laksanakan tugas yang baru ini dengan lebih baik..
 
sudah tiba masanya...
sumber gambar
 

Monday, September 23, 2013

Mencari kesalahan

Assalammualaikum. .

Hr ni cuti konon2 nk bt assignment. .ade la tgk ckit2.. sbb masih blur lagi ni..huhu.. sambil tu nk update blog ni langsung dr library tau..hiks..

Jom exercise minda ckit.. cer baca kat gambar bwh ni.. mesti boleh baca kan.. apa yang sy nk kongsikan adalah walaupun kadang2 dlm petikan atau apa2 bacaan kita ade kesalahan ejaan kita masih lagi boleh baca dan kadang2 x perasan pun ada kesalahan ejaan kan...

Saya kongsikan sedikit dr kata2 prof. Dr muhaya ttg laman sosial.. contoh klu post kita tu ada salah ejaan, so 'klu org yg -ve ni, salah ejaan tu la yg akan ditegur dahulu'. Mcm tu la lbh kurang..

Kita kebiasaannya akan nmpk kelemahan atau kesalahan org lain dahulu daripada kelebihan.. betul tak... tp cuba2 la klu nak menegur tu biar lah teguran yg membina dan tidak merendahkn org lain... lg satu sebelum menegur tu cek dulu diri kita, kita pernah bt kesalahan yg sama ke x..

Tapi kerja dalam bidang sy ni saya rasa sikap ' mencari kesalahan org lain' perlu ada untuk saya mengesan masalah dan kesilapan.. sebabnya... kalau sy x dpt kesan masalah atau kesalahan tu nnt sy yg akan dipersalahkan...huhu... hopefully saya dpt menggunakan sikap ini hanya ketika bekerja sahaja... sebabnya sikap ni x bagus pun... takut nnt jd amalan seharian lak...

Ok la.. smpai sini dl..nk blk dh ni..byeee...

Sumber gmbr: encik google... (lupe nk amik link la..huhu) 

Thursday, September 19, 2013

Lelaki...sensitif sikit bolehhh

Assalammualaikum..

Hari ni kena jaga opis..huhu... so sambil2 nk menjaga ni nk update ckit blog ni.. kali ni sy kongsikan ckit post dr page kat fb tu..post ni kwn yg shared.. tp yg sy nak tekankan yg no.10 tu je.. pada pendapat sy masih ramai lagi mereka yg bergelar lelaki tdk sensitif dgn perkara ttg rezeki anak.. kadang2 boleh dibuat lawak lak..emm.. nk melawak jgn smpai kita menyinggung hati org lain n jgn sampai kita lupa bahawa rezeki tu semua Allah tentukan and betul kita perlu usaha.. tp jgn kita mempertikai sesuatu perkara seolah2 kita mempertikaikan apa yg Allah telah beri.. kita kena jaga setiap perkataan yg keluar dr mulut kita n di zaman pintar ini kena jaga juga apa yg kita taip di laman sosial... so moralnya di sini 'lelaki tolong sensitif ttg rezeki ni ye'... bukannya maksud saya semua 'perempuan' itu fhm n sensitif perkara ini..tidak... perempuan pun ade juga yg x sensitif ttg perkara mcm ni.. tp kebiasaannya bg mereka yg bergelar 'perempuan'/ isteri itu faham...

Ok, smpai sini dulu..

Bye..

sumber gambar: page kebahagiaan rumah tangga dan keluarga muslim




Wednesday, August 28, 2013

Raya ke sesi bergambar ni..

Assalammualaikum..

Masih lagi di bulan Syawal maka masih ramai yang buat open house..Ofis aye x ketinggalan jugak la.. Tahun ni saya memang x terlibat langsung dalam sesi tolong-menolong untuk majlis kat ofis ni sbbnya pagi2 dah ada exit..Kalau tahun lepas ada gak membantu.. Tapi tahun ni dapat la saya ber'make-up'2..hihi.. Bila dah ada raya di pejabat ni cam biasa la sesi fotografi dan sesi bergambar dengan sakannya..hihi.. al-maklum la semua berbaju baru..cantik2 kan.. semua GMP kali ini di make-up kan hasil touch up dan tajaan oleh MUA ktorang kak lily.. (MUA tau..hiks) Ok jom layan gambar2 hasil 'peragaan bukan model' ktorang..hihi..
 
GMP tak cukup korum tahun ni..
 
kami yang duduk semeja..
with k.wan n k.lily
sesi 'pose' dr GMP..
 
With MUA k.lily..terima kasih make up sy.. next year make-up kan lg ye..hihi
sesi bergambar bersama seksyen Kewangan 1 pula..

Special snap from k.elmi..celah bangku pun jadi..
 


Tuesday, August 13, 2013

::Syawal 1434H::


Salam Aidilfitri dari kami ::putris::

Assalammualaikum n salam 6 syawal..

Dah 6 syawal baru nk ucap selamat hari raya n maaf zahir batin dari saya.. maaf jika ada tulisan sy yg mengguris mn2 hati pembaca blog ni.. (ada ke pun pembaca ntah..hiks).. raya saya macam biasa dan memang xda biskut raya buatan sendiri tahun ni.. tak tahu kenapa tahun ni memang malas sesangat n xde mood nak buat kuih raya..haihh..

Tema tahun ni oren...satu kaler yg memang x terjangkau dik akal..hihi..last minit punya decision sbb kalau tak nk kaler turqois tapi baju en. Husband susah lak nak cari pastu terjumpa lak kaler oren yg memang kena ngan bj saya so amik je la..

Raya ni kami masih lg ber2.. bila nk ber3 ni yerk.. ber3 beerti ngan anak ye bukan yg lain..hiks.. so raya ni terharu bila my BIL buat announcement..huwaaaa... nak tau announcement apa.. bila dia minta anak2 buah yg lain doakn kami untuk dpt zuriat after solat.. (tahan2..T_T).. announcement dibuat pas ktorg bg duit raya kat anak buah..moment paling terharu untk raya kali ni..

Mungkin saya perlu buat 'pencerahan' di sini ttg status sy di fb..(pasan retis nihh)hihi.. citenye cenggini, sy upload gmbr raya n tulis caption 'masih raya berdua..inshaaAllah thn dpn ber3'.. mungkin ramai yang ingat sy sedang pregnant skrg..huhu.. sebenarnya tak.. caption tu ditaip secara bersahaja xda niat lain.. n skrg sy perlu sentiasa +ve terutama dengan Allah.. matlamat kena jelas kan.. kalau kata next year masih berdua harapan untuk tahun seterusnya plak kan.. ok itu je..=)

Raya ni masih lg selsema..selsema ni sejak sebelum raya hr tu + demam.. sehari sblm raya sebenarnya dh sihat selsema pun xde..tup2 1st raya kena balik selsema..nsb x demam.. sampai la ni x baik lagi.. ate mn nk baik..x mkn ubat..hihi.. tambah lah ada ulser lak.. panas badan..

Raya tahun ni x byk gambar yg sy amik..byk kat abg ipar..x amik lagi.. so layan je la beberapa keping gambar raya untk thn ni..


gelagat raya 2013

sehari sebelum raya.. sleepy teman en. husband pasang langsir..






 


Wednesday, July 31, 2013

::ALHAMDULILLAH::

Assalammualaikum n salam ramadhan ke-22 hari ini..

Terharu hari ni n pagi2 dah buat sy nanges.. Tapi ini bukan cerita sedih.. Syukur sangat hari ni sebab tak sangka Allah makbulkan permintaan saya.. Hari ni 31 Julai bukan sahaja bantuan khas dah masuk tapi juga hari ini dah keluar result full untuk exam hari tu.. Alhamdulillah memang tak sangka sangat dapat result hari ni.. Akhirnya dapat juga saya merasa..hehe.. Nak tau apa dia bleh refer cerita tentang intensif tahun 3 (nape x bleh buat link ni..menci).. Terima kasih kepada rakan2 seperjuangan yang membantu sepanjan tahun 3 n terima kasih juga atas doa2 kalian yang mengharapkan saya dapat result seperti hari ini..

Tips untuk hari ini:
# Apa sahaja yang orang lain katakan demi kebaikan kita, kita AMIN kan je.. kerana ia juga merupakan doa buat kita..

Untuk rezeki satu lg sy sabar menanti... Allah Maha Mendengar kan..=)



Monday, July 29, 2013

::Dalam Kenangan dan Buat TTCian::

Assalammualaikum..

hari ini 20 Ramadhan dan tadi jiran selang sebuah rumah meninggal.. lepas ni tiada lagi bunyi hon motor n panggilan 'nadia' setiap pagi.. Arwah pak cik ni dari kecik suka panggil nama saya n kalau ada kakak saya dia akan panggil 'boolat'.. sampai la saya dah kawen tiap2 pg klu nak pegi keje terserempak ngan dia mesti dia panggil.. Tapi itu semua tinggal kenangan sahaja.. semoga arwah ditepatkan di kalangan orang beriman..

O.k sambung cerita ke-2.. sejak 2 menjak 3 menjak ni hati ni sensitif sangat.. Tapi bila baca blog2 dr TTCian yang lain terubat sikit hati ni.. antaranya dr blog Mrs ARK .. Saya share kan disini ye..

Bismillah...untuk mereka yang telah berkahwin tetapi masih belum dikurniakan zuriat~


1) Alhamdulillah...saya ingin katakan...bersangka baiklah pada Allah..bersangka baiklah pada Allah...bersangka baiklah pada Allah...

*Nota - Allah knows best!

2) Allah Maha Baik....

3) Buatlah sujud syukur(google cara buat sujud syukur)& syukurlah kerana masih belum diberikan anak. Nabi pesan formula untuk ditambahkan nikmat adalah "Bilamana kamu diberikan nikmat yang sedikit, kamu bersyukur, maka Allah akan tambahkan nikmat itu"

*Nota - Syukur. Cari apa yang Allah berikan pada kita.

4) Mengapa Dia masih belum beri anak? Jangan membuat jawapan-jawapan sendiri. Tapi jawapannya hanya satu-KERANA DIA MAHA BAIK!

5) Jangan fokus kenapa masih tak diberikan anak, tetapi fokuslah untuk hidup dalam sentiasa memuji Allah tanpa henti 24jam/7 hari/siang malam

*Nota - What you focus will expand! Lagi fokus pada takde zuriat, lagi takde zuriat.

6) Buang semua perasaan sedih

7) Berlapang dada & senyum selalu

Jadilah insan paling bahagia tanpa anak..Kerana itu kehendak Allah yang menciptakan kita~Siapa kita untuk melawan kehendak Allah?

8) Atas segala usaha & doa,DIA masih memilih kita untuk tidak dikurniakan anak. Sungguh DIA MAHA TAHU apa yang terbaik buat kita pada saat & ketika ini


9) Usah kita bimbang dan risau hidup tanpa zuriat, atau putus keturunan


10) Usah merungut mengapa sampai sekarang belum dapat anak kerana itu bermakna kita komplen Allah


11) Teruskan usaha bersungguh-sungguh & jangan jemu selagi kita mampu & mahu


12) Tiap kali 'bersama', 'bersama' dengan penuh rasa ghairah & cinta, bersungguh-sungguh dari hati untuk cari redho Allah & doa & yakin Allah akan beri zuriat dari 'hubungan' ini.TIAP-TIAP KALI BUKAN PADA WAKTU SUBUR SAHAJA. Sungguh kita tidak tahu, bila Allah mengatakan 'kun faya kun..'


13) Usah 'bersama' dalam keadaan tidak ada semangat atau bersama dalam keadaan putus asa dan anggap kita takkan dapat anak pun sebab dah banyak kali cuba..Allah bertindak mengikut sangkaan hambanya..begitu kita sangka, begitulah hasilnya. Teruskan mencipta sangkaan-sangkaan yang baik


14) Untuk seorang isteri, berbahagialah kerana isteri-isteri Nabi juga tidak memberikan Rasulullah ank kecuali Saidatina Khadijah & Mariah.


15) Jangan salah menyalahkan pasangan. Jika kita mahu hidup dengannya, teruskan dengan redho, hormati & sayangi dia. Jika tidak mahu lagi bersama, kita berbincang & cari jalan yang disepakati.


16) Banyakkan istighfar dan melakukan solat taubat kerana dengan taubat, Allah ampunkan dosa kita , angkat darjat kita dan luaskan rezeki kita


17) Banyakkan sedekah kerana dengan sedekah menyucikan jasad dan hati dan membuka luas ruang-ruang rezeki yang tidak disangka-disangka


18) Puji Allah sentiasa & syukur banyak-banyak kerana tidak diberikan anak pada waktu ini

Syukur bererti kita menerima dengan lapang dada, kita senyum dan rasa bahagia kerana kita tahu Allah memperlakukan kita dengan sangat baik


19) Suami & isteri kena satu fikir. Tiap kali bangun pagi, sama-sama ucapkan, "kita dapat anak kandung tahun depan 2014" .Ucap tiap-tiap hari dengan tarik nafas, senyum dan yakin


20) Tuliskan di atas kertas besar dan lekat pada dinding atau mana-mana kawasan yang senang untuk kita lihat -tulis "kami akan dapat anak kandung pada tahun 2014". "saya akan hamil pada 2014" atau apa sahaja ayat pendek yang TIAP-TIAP HARI mata kita boleh melihat, mulut kita boleh menyebut, telinga kita boleh mendengar, masuk dalam otak kita, sampai pada hati kita dan semua kenyataan-kenyataan itu akan diproses dalam sistem badan kita


21) Konsisten makan makananan sunnah, madu, kurma, susu, kismis, buah tin,minyak zaitun, dan tiap kali makan, niatkan "kami(suami isteri) makan ikut apa yang nabi makan, tolonglah ya allah berkati makanan ini dan hasilkanlah darinya pada tubuh kami zuriat yang soleh dan solehah"


22) Jumpa doktor dan ikut nasihat doktor sungguh-sungguh bukan separuh jalan atau ala kadar


23) Jangan kedekut keluarkan duit untuk perbelanjaan rawatan


24) Mohon mak ayah dan adik-beradik konsisten buatkan solat hajat untuk kita. Seluruh ahli keluarga kena sepakat & rajin


25) Suami isteri buat solat taubat & solat hajat tiap-tiap hari jangan tinggal termasuk membaca yassin


26) Suami Isteri baca tiap hari surah Ibrahim ayat 40, surah furqan ayat 74 dan surah al-anbiyak 89 (rujuk tafsirnya sekali)


27) Tinggalkan semua kemaksiatan dan siap sedia sentiasa kerana bila-bila masa kita akan jadi ibu & ayah! :))


SELAMAT MENJADI IBU & AYAH BILA TIBA MASANYA~ SENYUM SELALU HIDUP INI INDAH!!!



****Orang sekeliling sibuk bertanya, dan telinga kita panas dan hati tersinggung. Untuk semua yang bernama masyarakat, pernah atau tidak kita mendoakan golongan ini untuk Allah kurniakan mereka zuriat atau kita hanya tahu mendesak dengan soalan. Sungguh kita melukakan hati mereka, Allah lebih-lebih lagi akan melukakan hati kita~


Ramai lak yg beraya dgn baby baru raya ni..tu yg terasa ht ckit tu.. semoga sy mjadi lbh kuat.. n hanya ant TTC shj yg fham perasaan org2 mcm sy.. n really need support.. jgn la slhkn sy.. tu yg buat sy down lg..

Ok la.. smpai cni je la.. mood buat kuih raya xda langsung la tahun ni.. sedih...

O.k la byeee..

Friday, July 26, 2013

::terima kasih::

Assalammualaikum..

Hari ni 26 julai (jumaat) selain menyambut nuzul Al-Quran hr ini juga adlh birthday sy.. happy birthday to me!!!..alhamdulillah masih dberi peluang oleh Allah dan masih memperbaiki diri agar lebih baik.. umur yg ada kini merupakan BAKI sahaja seperti kata seorg ustaz yg memberi ceramah di ofis mggu lepas.. tahun ini merupakn thn ke-2 birthday sy pd bulan ramadhan.. terima kasih pd rakan2 yg wish di fb.. walaupun fb tu yg remind tetapi setiap satu ucapan mampu memberi senyuman..=) terima kasih juga ats doa kalian.. surprise untk sy..emm xde pun.. haha.. teringin nk rasa dr ini di 'surprise'kan..berangan...=p xpe berangan tu kan percuma bak kata kak fynn jamal..hihi..

Ok smpai sini sahaja..terima kasih sekali lg..

Wednesday, July 17, 2013

::Cerita 3 dalam 1::

Assalammualaikum n salam Ramadhan..

Sebulan lebih owner blog ni menyepi selepas habis exam sambung lak ngan komitmen kerja luar lak.. Dah habis kerja luar masuk opis kena siapkan report lak..bagi due 1 minggu.. sekarang ni baru la ada kelapangan sedikit..Kiranya kali ni cerita yang dah lama 'diperam' la..

Kita mula dengan cerita pertama:-

1:Exam Tahun Tiga
Exam bagi tahun tiga yang bermula 7 hingga 19 Jun sangat2 menguji.. Tahun ni memang macam susah sikit.. Study memang sampai tengah malam, pagi esoknya.. Tido pun bape jam je.. Ni disebabkan study last minute la ni.. so terima la akibatnya..huhu.. Makin lama makin meningkat 'M' itu.. Tapi alhamdulillah semalam 16 Julai dah keluar result provisional a.k.a result tak rasmi.. hanya tahu lulus atau lulus bersyarat bagi setiap subjek.. Kalau lulus bersyarat (*) tu yang bagi masalah sikit sama ada biarkan atau ambil semula paper tu.. Result saya, alhamdulillah semua lulus.. takut gak sebelum tu kut2 ade * kan dah study last minute.. Tunggu 31 Julai ni untuk keputusan penuh.. Semoga pointer naik la sikit..huhu

O.k habis cerita pasal exam..

2: Jalan-jalan @ Felda Residence Hot Springs, Sungkai
28 Jun saya n mr. husband bercuti di Felda Residence. sebenarnya plan ni lama dah.. hotel pun dah booking masa Matta Fair bulan April lepas. Sepatutnya plan nak pergi bulan Mei tapi disebabkan komitmen kerja tangguhkan dulu. Pastu bulan Jun lak sibuk ngan exam so after exam curi la masa jugak sebab dah due promotion tu sampai hujung bulan Jun je. Kawasan die best cuma kena masuk ke dalam sikit.. sepanjang perjalanan tu memang ladang kelapa sawit je la.. Hari pertama akiviti adalah pergi 'SPA VILLA' untuk berurut n scrub badan. Mr. husband blanje..hehe.. O.k ini cerita yang 'memalukan'..huhu. mana tak nye 1st time nak berurut dengan scrub tu..haiyaaaa..maluuuuuuuu... tak nak buat dah..boleh.. hehe.. Tapi ok la.. Ada pelbagai jenis urut tapi saya pilih urut tradisional melayu.. Kalau urut je RM90.. Total x ingat sebab dah lama..huhu.. Malam pula ktorang makan kat dalam tu jugak.. sedap jugak.. ye la nak makan luar jauh kut..

Next day ktorang gi berendam la.. Pas bekpes kemas beg siap2 pastu jalan kaki ke waterpark.. waterpark die kecil je tapi ok la.. yang bestnye ada kolam air panas tu.. so untuk hasil yang terbaik, start mandi air sejuk dulu pastu rendam kaki dalam kolam air panas n last skali berendam dalam kolam air panas, sumber pegawai kat felda tu n sorry lupe lak nama die sbb dah lama jugak. Daripada pegawai tu jugak dapat la ktorang merasa 'masker' semulajadi a.k.a alga dari kolam air panas tu.. Ambil alga atau lumut yang warna hijau atas batu tu pastu gosok2 atas tapak tangan sampai keluar air warna hijau n lepas tu sapu la kat muka.. Best jugak n testimoni muka mr.husband tidak berminyak..hehe.. Kalau korang datang sini leh la cuba buat TAPIIII jangan ambil lumut kat tempat yang x sepatutnya lak.. nanti lain lak hasilnya..huhu.. Ktorang pun x lepaskan peluang untuk rebus telur dalam kolam air panas ni.. ktorang buat telur 1/2 masak..

jalan masuk ke felda residence


close up sikit rupa alga tu..

jadi model lak..hiks

nanti boleh datang lagi...

3: Buah hati mak su yang ke-10 (silap daa...yg ke-11)
O.k next cerita pasal anak buah yang ke-10 11 ye..silap.. maksu dh poning..huhu baru lahir bulan Jun lalu. Disebabkan mak su nye busy ngan exam so balik cuti dari Felda Residence tu terus ke Putrajaya melawat Qaisara Izz Qaseh namanya. Malam tu ingat nak pergi bawa anak buah yang lain tu gi jenjalan kat Pesta Bunga kat Putrajaya tu.. dah sampai dah cuma nak cari parking je susah sikit.. banyak tul kete n dah dapat satu parking skali ade orang curi lak parking tu.. Haihhh memang bengang sangat la kan ngan orang camni.. Semua orang penat cari parking tapi jangan la sampai curi parking.. ktorang dah siap bagi signal dah cuma nak reverse masuk 'bontot' (kete ok) je, bleh lak die masuk terus.. Tak bagus la sikap macam ni. terus rosak mood n ktorang decide balik je la sebab parking memang susah. last2 singgah kedai blanja anak buah makan ais krim je..emmm...


nama saya Qaisara Izz Qaseh..

buah hati maksu ke-11

o.k tu je la cerita yang tergendala.. selamat berpuasa semuanya.. Nanti kita tengok blog ni ada x update kuih raya buatan sendiri ke x..=)



Monday, May 27, 2013

Tercapai hajat--> sambungan cerita dari Ampang.. Doakan saya..

Assalammualaikum..

Minggu lepas banyak betul rasanya perkara terjadi pada diri saya n sekeliling.. Macam-macam.. Tapi apa pun ia sebahagian dari pengalaman hidup.. Ok la sekarang nak cite sambungan dari gi kenduri my bbf sebelum ni kan.. tercapai la apa yg saya idamkan selama ini.. nak tengok apa saya idamkan sangat tu bleh tgk sini.. As i mention kat post tu, kat kl memang banyak sangat kan restoran korea yang halal.. so mengambil kesempatan la bila dh gi sana kan.. Selepas membuat carian kat mr. google antara restoran korea yang halal adalah Sweetree.. Nasib baik jugak kedai ni dekat je ngan dewan kawan saya tu.. So apa lagi memang dah plan la after kenduri terus gi sweetree.. sanggup melepaskan keinginan untuk shopping..hehe..

Habis keje-keje kat dewan lebih kurang kul 5 petang.. so sy n mr husband terus shoot to sweetree.. macam biasa menggunakan perkhidmatan gps.. Tapi perkara yang sama terjadi bila die x dapat detect alamat sweetree tu.. so hasil pembacaan melalui blog2 pasal sweetree ni ktorang pun plot je yang lebih kurang situ je.. Hasilnyaaaaa... still terpaksa pusing 2/ 3 kali gak la kat kawasan tu.. Last2 sementara tunggu traffis light merah kat satu simpang tu, mata still melilar mencari kut2 ternampak kedai sweetree tu.. tup tup.. ting!!! jumpa depan simpang tu... n i said yeayyyyy.. alhamdulillah jumpa gak... sonoknye hati..

Dah masuk restoran tengok menu xtau nak pilih apa lak.. sebab rasa semuanya pun nak..hehe.. Mr hubby suruh pilih apa yang saya nak.. die ikut je.. so saya pun pilih la Bibimbap n Dak Gal Bi betul ke x ejaan tu..huhu

Mula-mula mr hubby siap suruh pilih 3 menu lagi.. haihh tp bila fikir takut x habis, so amik dua dulu..

ni side dishes di.. x habis pun..huhu

mr hubby: americano n i caramel coffe..nk jalan jauh kan so minum kopi..

ni la bibimbap

Tengok bibimbap tu..cam menarik je kan.. sebab tu sy order.. Tapi mr hubby cakap itu 'nasi ulam pekan'.. hehe.. biasa je rasanya..

pilih Dak Gal Bi sebab nak rasa rice cake tu..

sekarang dah tau rasa rice cake tu..kenyal-kenyal liat.. ye la sebab guna tepung pulut kan.. Dak Gal Bi ni sedap tapi sebab banyak sangat so tetap x habis jugak..


ini Dak Gal Bi

Sebelum nak balik owner kedai ajak suruh tengok cara-cara buat sweet candy pastu ajar main dakk ji ngan main dart apa ntah nama gamenya.. n klu menang yang dart tu 'bingo' die bagi RM1 kupon klu x kena sebut 'kwang' rasanya kut ejaannya..tapi sebutannya camtu la.. N balingan dart saya tu mengena la.. sebab owner ni cakap kat mr hubby sbb i ni cantik die tutup nombor tu besar punye.. haiyaaa.. cantik ke i.. mahu x cantik balik kenduri terus gi sana ngan baju yang glamer tu..huhu... so hasilnya......

Bingo!!!.. yea...dapat kupon RM1.. tp bila la nak pegi lagi agaknya..haihhh

sweet candy..sonang je buatnya.. gula perang+baking powder

So tercapai la sudah nak merasa korean food..tapi blum 100% sebab banyak lagi nak rasa..huhu.. nak ngulang jauh le plak..haiiih..

Nak tambah sikit komen.. yang bagus restoran sebab owner die.. masa makan die pegi setiap meja n tanya ok ke x.. n bila nak balik siap suruh tunggu sebab nak bagi rasa sweet candy n tunjuk permainan diorang.. Pada saya, alangkah bagusnya kalau layanan 'orang kita' sebagus mereka.. Ini sekarang customer siap kena marah lagi.. sekarang no more 'customer always right'.. di situ ada kekecewaan sedikit..=(

Ok la smpai sini je la cite jalan2 saya.. Pasni mungkin la blog ni akan menyepi jap..sebelum ni pun sepi gak.. huhu.. sebabnya........ EXAM TIME!!!!.. huwaaaa... takutnya.. tahun ketiga dh tapi tahap 'M' tu semakin tinggi.. Kawan2 doakan saya ek supaya saya boleh jawab exam nanti dengan baik n dapat result yang cemerlang.. doa kawan2 saya dahulukan dengan terima kasih..:)

Bye.....
P/s: tq to mr hubby sbb memenuhi kehendak n melayan karenah isterimu ini..hikhik.. Dr kenduri sampai cr restoran..tq so much n luv u..hehe

Tuesday, May 21, 2013

My Best Friend's Wedding

Assalammualaikum..

17 Mei 2013 bersamaan 7 Rejab 1434H, sah la my bbf ni jadi isteri orang.. so demi 'menjelaskan hutang' masa sy kawen dulu sy n hubby pegi ke gombak hari jumaat tu.. Orang x biasa gi kl ni kan so guna gps je la.. gps lak bagi ikut jalan lama kluar ikut bukit beruntung.. aduhaiii rasa cam jauh je.. Tapi alhamdulillah sempat sampai kat surau tepat2 masa sebelum diorang nikah..
detik2 sebelum dan selepas bergelar isteri..
Cer tengok gambar kat atas tu.. gambar sebelum bukan main serius lagi.. bile selepas lafaz akad nikah tu terus 'menyerongeng' kata orang perak..hehe.. biasa la tu kan.. memang itu yang saya bagitau kat die sebelum ni.. Sebelum nikah tu memang nebes lain macam tapi bila selesai akad nikah tu memang rasa ringan n tenang giler2.. tu rasanya semua bergelar isteri mesti merasai perasaan yang sama kan..:)

So next day resepsi diorang la.. buat kat dewan Tasik Ampang Hilir kuttt..hehe lupa dah.. start la tugas menjadi pengapit..haihh.. Pagi tu nak amik kawan saya ni kat rumah die dari homestay tu bleh sesat lak.. ini semua angkara gps.. ntah jalan mn la baginye.. sebab rasanya rumah die ngan homestay tu idak le jauh sangat.. ini sebab gps xleh recognize jalan kat ctu..sabo je la..

Pasni xnak jadi pengapit dah sbb segan aye ni.. nak makan pun segan bile duk ngan pengantin.. Di sebabkan kelam-kabut ckit, span nk touch-up muka pengantin hilang dari pegangan.. aiyarkk.. nsb la make-up die ok je sepanjang bersanding tu..haissh..

Dapat jugak la jumpa kengkawan poli kat kenduri ni.. Tapi ramai x dapat dtang sebab rmai dapat exam penolong juruaudit.. xpe la next wedding k.nurul lak kite jumpe ek..inshaaAllah..

K la kite tengok gambo je la ek.. Gambar banyak time nikah sebab masa sanding i sibuk kan jadi pengapit.. hehe..

to Nieza & Husband:

* tahniah 4 ur wedding
* semoga dikurniakan keluarga yang bahagia n diberkati Allah selalu
* dikurniakan zuriat cepat2 so bleh jadi anak angkat aye..:) (psst..skrg diorg tengah berhoneymoon..hikhik)
* thank a lot sbb sediakan homestay
* i jeles baju u cantik..hehe..

kenalan dari sekolah kini husband n wife

omeiiii x ktorang..hikhik

Ala-ala gwiyomi le plak..hehe

we r husband & wife..:)

setelah penat bekerja..keje la sangat..:p




Monday, May 6, 2013

Selesai tanggungjawab ::PRU13::

Assalammualaikum..

Hari ni 6 mei 2013 terbentuk sudah jentera pentadbiran baru hasil undian majoriti rakyat MAlaysia.. Saya sebagai salah seorang rakyat Malaysia buat pertama kalinya mengundi n buat pertama kalinya timbul kesedaran tentang betapa pentingnya undian saya.. Kalau dulu memang tak hairan sangat tapi sekarang dh bekerja ni n pemikiran yang lebih matang (ecececeh...) hehe sudah tahu betapa pentingnya 1 undian itu..

Saya terima seadanya keputusan semalam.. Sanggup tunggu tp smpai kul 1 lbh je.. Salah satu sbbnya nak tggu kut2 ade pengumuman cuti..tapi bila dh kul 1 lbh tu cam xde harapan je nk dpt cuti, tido je la..mata ngantuk dh.. Nk tido awal tp hati x senang nak tau kptsn..:p Keputusan telah dibuat..apa yang diharapkan supaya pentadbiran selepas ini lebih baik dan dijalankan dgn penuh amanah.. Yg penting skali.... Di harap semua bendera, banner, poster segala tu dibersihkan segera.. Sebab sy sgt rimas dan ada yang menghalang penglihatan di jln raya terutama di simpang2... Dan ada juga yang membahayakan..

Sekian, pengalaman mengundi PRU 13, 5 Mei 2013.

Di bawah merupakan bukti pegi ngundi..hehehe n bersama adelia... Adelia pun balik sat ja.. Sbb umi die nk gi undi kat penang lak.. Jadi la lepas rindu..:)

Thursday, April 4, 2013

Mydin:Menghormati Azan

Assalammualaikum..

Hari ni nak cite pasal Mydin.. +ve comment.. so tadi lunch hour gi mydin jap sesaje nk jenjalan n rehatkan otak n hati..huhu.. al-maklum la mydin ni depan opis je..tp klu jln kaki still berpeluh gak la.. so tuk 1 hour jalan sensorang memang cukup.. dipendekkan cerita, kebetulan masa nak bayar tadi masuk waktu zohor n azan.. kat kaunter saya nak bayar cashier perempuan, india.. die baru scan 1 barang saya tetiba die stop..aikk ade problem ke.. tapi x pulak die nak panggil kawan senior die ke kawan die ke kan..siap duduk lagi.. saya x bape dengar masa die nak stop tu..so saya pun tunggu je la.. pastu baru saya perasan kaunter lain pun stop jugak..n baru la saya tahu rupanya kalau azan diorang akan stop dari buat keje.. dalam erti kata lain 'menghormati azan'.. SubhanaAllah.. bagus betul polisi dekat mydin ni.. yang bagusnya jugak sebab pekerja bukan islam pun menghormati azan.. Tapi tu la..still ada terkilan ckit sebab terdapat sekumpulan pekerja dalam 2-3 orang yang berborak kuat jugak n paling sedih seagama dengan saya..huhu..

mungkin dah ramai yang tahu pasal ni kut tapi ye la kat ipoh ni baru je buka mydin.. baru tahu..hikhik.. Hopefully berterusan..=)

Wednesday, March 27, 2013

kolagen + rumpai laut

Assalammualaikum..

Pagi2 excited nak meng'update blog pasal tajuk ni.. sekarang kan tengah hot pasal rumpai laut yang dikatakan ada kolagen.. macam biasa die tetiba je jadi 'hangat di pasaran'.. so saya memang x berani la nak cuba sebab ianya tetiba mengejut di pasaran kan.. nak tunggu berita2 pasal kolagen ni dulu.. sbb takut nnt jadi macam acai beri tu..mula2 bukan main lagi duk heboh khasiatnya..last2 beracun lak.. emm.. Tapi saya terbaca post dr BIL sy yang berkongsi di facebook artikel tentang rumpai laut tiada kolagen yang ditulis oleh the secret medecines Antara petikan dari blog tersebut seperti berikut:

"Kolagen tidak hadir begitu saja. Dakwaan yang mengatakan adanya 'kolagen mentah' dalam rumpai laut adalah salah. Apatah lagi yang mendakwa 'ibu kolagen'. Tiada kolagen yang didapati dalam bentuk mentah. Orang Jepun yang mula-mula menemui makanan rumpai laut hanya menjadikan ia sebagai sayur-sayuran dan salad dalam hidangan mereka. Jepun tidak memiliki tanah yang luas untuk penanaman, maka mereka beralih kepada sumber lautan."

Sumber: the secret medicines


Pendapat saya:

MUNGKIN betul rumpai laut tidak mempunyai kolagen. Tetapi hasil pembacaan saya terhadap komen yang diberikan rata-rata mengatakan rumpai laut tersebut memberi kesan yang positif terutama pada kesihatan. So tiada masalah untuk mengamalkannya TETAPI fakta yang digunakan oleh penjual rumpai laut ini perlu dibetulkan. Saya bukanlah pakar dalam bidang ini untuk menentukan sama ada rumpai laut ini mempunyai kolagen atau tak.. Ini hanya pendapat saya sahaja.

Ok sampai sini saja perkongsian saya pada hari ini.. n still waiting my bff ni nk hntar sampel katanye.. mana-mana???..hehe..

Thursday, March 14, 2013

Craving of Korean food..

Assalammualaikum..

Sekarang ni dalam mood nak makan makanan korea.. aiyarkkk.. ngah terliur ni.. bukan pe duk slalu sangat tengok running man tu ni la kesannya.. duk tengok diorang makan tu cam sedap je kan.. panas2 pastu pedas2.. ye la sana sejuk kan.. tu bila tengok diorang makan panas2 cam sedap je.. Try la cari bahan2 kat JJ memang ade jual tapiiiiiiii xda tanda halal...emmm... yang penting bahan dia chillie paste diorang tu atau gochujang.. Try gak cari resepi nk wat gochujang ni.. macam biasa macam2 versi.. dan macam biasa bila penyakit 'M' melanda mmg xda buat apa la jawabnye.. Nape la kat ipoh ni xda buka restoran korea yang HALAL.. klu ade desyummmmm je..ngapp.. klu kat belah2 KL tu byk je duk tengok kat tenet..haiish.. Seoul Garden kat ipoh ni mmg dah buka tapi belum dapat halal n die lebih kepada grill.. tak semua makanan korea dia ada.. yang sy craving sgt ni nak mkan ddeokbokki.. nak tau camne rupa ddeokbokki ni tengok gambar dari web maangchi.. Tak dapat makan tengok web maangchi hari2 pun jadi la..huhu..


erkkk....nak niiiiiiiiiii...huhu
 photo taken from: maangchi