Nuffnang Ads

Nuffnang Ads

Tuesday, August 5, 2014

Cerita Raya Saya..

Assalammualaikum..

Salam 9 Syawal.. Hari ni dah 2 hari memulakan kerja selepas seminggu cuti.. Nak cite sikit raya tahun ni.. tahun ni 1st time raya kat rumah sendiri.. Penat gak a..penat memasak, penat mengemas...haaa..amikkk..hihi.. Tapi seronok la bila ada orang nak dtg rumah kite.. cite memasak, untuk raya pertama sy masak rendang dendeng.. 1st time buat tu..huhu..tp masak pastu bawak bagi mak..masak sehari sebelum raya.. tinggal sikit je untuk mr hubby.. Alhamdulillah menjadi..sedap gak la..haha..puji sendiri ok..hiks.. Raya ni turn rmh mil dl..so pg tu gi rumah mil n gi beraya ke kuala kangsor..hihi.. petang tu balik rumah mak pulak..hihi.. ptg tu br amik gambo raya reramai tp mak xde..dh tido..kepenatan layan tetamu dr pagi..abah lak dh gi keje..so ktorg adk beradik je amik gambo.. itu pun x cukup korum..
 
Next day raya ke-2 x gi mn sebab masak kat rumah keluarga mil nk dtg.. menu raya ke-2 buat mee kuah je.. Alhamdulillah menjadi gak..pestime gak tu..mlm lak my family dtg smpai tgh mlm.. mee pun sold out n x cukup kuahnya..huahuahu..sorry la yerk..disebabkan 1st time...so x pandai nak bajet lagi.. Nampak cam cukup..rupanya x..huhu..lagi pun periuk yg guna tu je yg paling besar..hihi..
 
Raya ke-3 pergi beraya rumah maksu..Raya ke-4 masak bihun sup lak.. bihun sup ayam je..lg pun anak sedara tido kat rumah malam tu..siang tu buatkan diorang sup..bertambah gak la diorang..mula2 mintak bihun sikit je tak nak banyak pastu bertambah..tak pe2..mak su sonok tgk..pastu hantar deme balik rumah tok.. ptg tu gi rumah sedara lagi..
 
Raya ke-5 masak lagi bihun sup sebab bff si siti ecah nak dtg rumah.. bihun sup je yang senang.. sebenarnya blur gak la nak masak apa.. Hari sabtu, raya ke-6 ada kenduri sedara pastu malam maksu sekeluarga dtg rumah saya beraya.. malam tu jugak jiran2 selorong buat bbq.. n itu la 1st time saya berkenal2an n bersembang ngan jiran terutama yang wife la..kalau x selalunya setakat senyum je..nama, keje mn pun sume tak tau.. havoc jugak jiran2 ni.. ye la umur diorang ni lebih kurang ktorang je..jiwa muda la katakan..hihi.. semoga dapat dikekalkan silaturrahim ini..=)
 
Tu je la cerita raya saya seminggu..hari ahad gi kenduri kawen kawan sekolah je..pastu rehat kat rumah.. sbb hr ni  semalam koje dah..huhu..
 
Sepanjang raya ni, sebagai ttc soalan yg plg digeruni adalah pasal anak...emm ade gak la yg Tanya tp x amik kisah sangat.. cuma tahun ni ramai yang Tanya 'mana anak?'... adehh.. terpaksa la jwb dengan senyum2 'x ade lg'..huhu.. agaknya sebab diorang selalu tgk kat fb n ig saya banyak post gambar dengan baby n budak2.. itu sume anak sedara sy..huhu.. Pernah terbaca kat mn ntah.. "kalau nak tengok keinginan seseorang, tgk melalui profil dia".. (lebih kurang camtu la maksud die).. bila sy tgk profil sendiri..emm...betul la tu....
 
Raya tahun ni masih lagi berdua.. next year tak tau lg camne..doakan yg terbaik je la..=) Apa pun Alhamdulillah rumah dh ada barang sikit..lebih senang nak memasak..hihi.. next nak beli meja makan lak..sian tetamu yg dtg beraya..sume dok mkn kat bwh je..huhu.. InshaaAllah next time dtg lg mkn atas meja ek..hihi

jgn muntah tgk gambr ni..hihi
ni semua anak sedara..tgk..kecik2 dh pandai selfie..kalau bagi kamera je terus senyum..haihhh.. maksu dl time kecik plg susah nk bergambo tau tok cite...

6 comments:

  1. mi sedap.. kuah tak cukup pl.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..next time ek..kena beli periuk beso dl ni..huhu

      Delete
    2. nk spare apa..periuk..ye la tggu next bajet...mana semua nk beli dlm 1 masa..huhu...

      Delete
  2. ramainya anak buah.. seronok kumpul ramai-ramai gini :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai..ade 11 org sehingga kini..hihi..

      Delete