Nuffnang Ads

Nuffnang Ads

Wednesday, November 28, 2012

::Bantal durian::

Assalammualaikum..

Sekarang ni meletop2 la si bantal ni...bantal durian a.k.a durian crepes.. Dari belum musim doyan dah start mengiklankan diri ni kan pulak tengah musim doyan... mana2 je mesti ade durian crepes ni.. Tapi sebenarnya durian crepes ni dah lama ada kat pasaran.. cume kali ni mendadak naik populariti die sebab dah ada resepi n bleh buat sendiri.. Termasuklah saya tak ketinggalan ingin cuba merasa n buat.. So disebabkan teringin camne nk rasa doyan crepes ni sy pun order la ngan cikgu bakery saya.. Masa tu ade promotion 6 biji rm10. Dalam 6 biji tu ade la saya makan beberapa suap..huhu.. Saya ni memang jenis tak minat kalau durian tu dibuat macam2.. Saya cume leh makan kuah durian, nasi durian n buah durian tu je.. Kalau dicampur2 buat cucur ke..bubur ke.. memang tak makan la..huhu..

Tapi dalam duk tak minat tu teringin lak nak buat.. Maka jenuh la duk explore resepi2 kat tenet. Kalau ikut resepi ori guna 5 jenis tepung n takde pun guna tepung gandum. Pernah mengutarakan hasrat pada en.husband untuk gi kelas tapi jawapannya....."try buat sendiri"..huuu... Maka google lagi cari resepi yang berkenan and last skali decide untuk guna resepi k.wan. Resepi k.wan memang guna 5 jenis tepung tapi tak pasti ini resepi ori atau tak.. Resepi ori memang x dapat la...Kalau nak kena gi kelas la...memang nak gi kelas..huhu Tapi tak kisah le ori ke tak kan..untuk makan sendiri je..hehe
Dah dapat resepi kena study n kaji dulu.. Rancang dulu nak wat ape dulu kan.. Disebabkan saya ni x bape suka kalau guna isi doyan je sebagai filling so decide tuk buat kastard filling.. Pastu tengok lak guna non-diary whipping cream.. Sebenarnya ini 1st time sy guna non-diary whipping cream.. Jadi study lak cara nak guna whipping cream tu.. Yang ini saya rujuk pada k.zack..tq kak n info tu sangat berguna..

Lepas dah study n yakin nak buat maka hari Ahad start la buat filling kastard dulu.. Kalau ikut resepi k.wan, isi doyan tu di'blend' skali ngan bahan lain n tapis.. Tapi saya x blend isi doyan tu supaya tekstur die still ada.. Ini pada imaginasi saya ye..huhu.. Dah siap filling kastard continue ngan putar whipping cream sementara nak sejukkan filling tadi.. Ok whipping cream pun jadi..fuhhh lega.. Petang ckit baru buat adunan tepung n start meng'crepe'..

Orang pertama yang rasa mestilah en.husband.. En.husband cakap ok n sedap kira ok la tu untuk beginner.. Memang kulit die ter'tebal' ckit n lipatan pun x bape kemas tapi untuk yang 1st time tu kira o.k la kan.. Walaupun pening2 menahan bau durian yg kuat tu tahan jugak la demi nak siapkan crepes ni n puas hati ngan hasilnya.. Sama jugak hanya beberapa suap je yang saya makan.. Tapi lebih lagi la sebab kastard durian tu lagi sedap pada saya yerk..Next ingat nak wat crepes coklat lak..So xde dah bau2 doyan ni..

Jom tengok resepi..Kalau nak tengok resepi k.wan leh klik je kat link tu ye..
Sumber: resipi citarasawan
Diolah: Putris

Bahan-bahan : Adunan Dadar

30gm tepung Hongkong
30gm tepung kastard
20gm tepung jagung
20gm tepung ubi
20gm tepung kentang/sagu (saya guna tepung kentang)
3 biji telur
1/4 sdt garam
250 ml susu cair - suhu bilik
1 sdb mentega cair
pewarna kuning - optional (saya x letak)

Cara-cara :

1. Satukan semua bahan dadar, kacau rata dan tapis. Rehatkan 20 minit. Adunan yang agak cair hasilkan dadar yang nipis.
2. Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana, ambil satu sendok kecil adunan dan lengganggggg..hehe Masak sampai atasnya mengering n tak perlu diterbalikkan.
3. Angkat dan ulang sampai habis.. (Jangan risau kulit crepes ni x melekat antara satu sama lain)
4. Pipekan sedikit whip cream di tengah dadar, letak 1sudu kecil kastard durian kemudian tutup dengan whipping cream.
5. Lipat dadar menjadi empat segi. Buat hingga habis dan simpan dalam peti sejuk sebelum ngappp..:)

Bahan-bahan : Inti Kastard Durian

250ml susu cair
11/2 sdb tepung kastard
2 sdb gula pasir
1/4 sdt garam
1 biji kuning telur
150gm isi durian

Cara-cara :

1. Satukan semua bahan kastard, kisar sebentar hingga isi durian hancur, kemudian tapis ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan hingga menjadi kental.
Cara saya : masukkan semua bahan kecuali isi durian ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan. Kemudian masukkan isi durian. (saya tak blend)
2. Simpan dalam peti sejuk sebelum diisi dalam dadar/ crepe bersama whipping cream.

Non-diary whipping cream secukupnya - putar hingga kental (masuk dalam piping beg)


tadaaaa..ni crepe saya..percubaan pertama..o.k la..

O.k selamat mencuba sementara ngah musim doyan.. Tapi bleh juga cuba filling lain cam strawberi, jagung, blueberry, coklat, mangga dsb..:) Pas ni kena nipiskan lagi kulit tu...huhu.. tq pada owner resepi k.wan..:)

k daaaaaa....

No comments:

Post a Comment