Nuffnang Ads

Nuffnang Ads

Friday, November 14, 2014

Konvokesyen Ke-50 USM, Cerita Selepas 4 Tahun

Assalammualaikum..

Syukur Alhamdulillah..akhirnya selepas 4 tahun belajar secara PJJ di USM berakhir semalam 9 November 2014 (Ahad) dengan upacara konvokesyen ke-50 di USM. Semalam sidang ke-9 yang merupakan sidang terakhir konvo bagi bidang Pengurusan. Lama gak nak tggu konvo ni sebab biasanya dalam bulan September cuma tahun ni lambat sikit. Tapi penantian yang berbaloi xpe... sebelum nak ke konvo semalam dua kali gak la pergi Penang.. mula-mula 3hb ambil jubah pastu balik Ipoh.. 6hb petang datang balik USM sebab malam tu raptai n hari Jumaat ambil cuti sebab nak buat group photoshoot.. Sebenarnya salah satu sebab kenapa saya sambung study adalah kerana saya nak konvo sekali lagi..boleh camtu..haha..sebab masa konvo poli dulu x best sgt..huhu.. ye la time tu sy pun x keje lagi..nak ambil gambar studio pun xde fulus..tumpang my bff ambik gmbr skali ngan family die..huhu.. Sekarang Alhamdulillah dapat ambil gambar studio n group photoshoot lagi..
 
ni masa amibil jubah..dah start bergambar dah..walaupun masa ni perut tengah menahan lapar sebab dari pagi tak makan lagi..makan kacang putih bekalan syahir je dalam kete..haha

ni masa malam raptai..girl in pink hokey..hihi
tshirt ni tempah khas tuk pkai masa malam raptai..tp x Nampak sangat gambonye..huhu
 
Sebenarnya group photoshoot tu photographer nye kawan ktorang jugak.. sesama study PJJ ni.. memang puas hati ngan hasil keje die.. group photoshoot hr tu 6 orang je join tu pun dh havoc sgt..hihi.. photoshoot ni pandai2 sendiri la nak posing camne n bawa props memasing yang ada.. saya siap buat props macam photobooth tu..walaupun x bape nak kemas tapi dalam gambar tak nampak kan..so kira ok la... thanks pojie sebab sudi jadi photographer..=) sesiapa nak ambil pojie as photographer pm kite tau..hihi
 

props yang saya buat..sesape nak order boleh pm saya..hahaha
 
ni antara hasil tangkapan pojie a.k.a 'aku fauzi'..
 
macam comel je..
 
 

we are PJJ student batch 2010 until 2014..PW Ipoh..
muni n her mortar board..hihi
Nak ambil kesempatan nak ucap terima kasih pada mak abah, family n mr hubby sbb memahami situasi sy sepanjang 4 thn.. tq jugak kat mak abah sbb bg teddy bear tu n mr hubby bg bunga lily tuk kite..kite terharu..sobsob..

terima kasih jugak buat kawan-kawan opis yang backup keje n memahami terutama masa pegi intensif n exam..tq buat bos2 yang luluskan cuti saya..walaupun ada ketikanya ade jua kesukaran di situ...

terima kasih buat kawan2 PJJ semua yang sudi berkawan dengan saya ni.huhu.. al-maklum la org pendiam mcm sy ni mmg kurang kawan sbb x bersosial sgt.. bukan anti social tapi I kan pemalu..hihi.. Tahniah untuk korang sebab akhirnya kita Berjaya habiskan selama 4 tahun ni.. walaupun sepanjang 4 tahun ni banyak cabaran, dugaan tapi akhirnya kita berjaya hadapi.
 

my family

Ade yang nak sambung master dah..saya?? belum lagi.. Ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian buat masa ni.. Terima kasih juga buat semua pensyarah PJJ USM yang telah memberi ilmu kepada kami.
 
Next nak pulang jubah n ambil transkrip.. Hari konvo x sempat sebab nak balik awal..kejar masa..nk bergambar pas konvo pun x sempat.. Spoil mood pun ade..bunga abg bw blk rmh plak..sabo je le..huhu..ambil gambar studio pinjam bunga kawan..huhu.. Sebelum nak ambil transkrip kena hantar 3 slip soal selidik yang dh jawab..

Bagi next kengkawan yg nak konvo, sy sertakan anggaran bajet untuk konvo..senang nnt korang simpan duit awal2:-

*gambar studio: rm200 (5 keping +1 frame)-tesktur
*gambar stage: rm35 (basic-3 keping+tesktur) 
(Gambar studio n stage 2 company yg berbeza)
*dvd:rm25 (sy x beli)
*group photoshoot: harga belum ditentukan oleh pojie..

Oh yea..masa ambil jubah tu kite akan dapat slip n slip tu akan nyatakan baki hutang kite dengan USM.. Tp jgn cepat melatah..gi bendahari untuk cek dl..n selepas semakan rupanya ade lebihan rm45 untuk saya.. Terkejut gak mula2 dpt slip ade hutang rm17x.xx.. Rasanya setiap thn byr yuran cukup dh.. Nasib baik xde hutang.. 

Bagi sesiapa yang nak sambung buat PJJ di USM sila2 teruskan.. Memang banyak cabaran dan dugaan yang akan anda hadapi kerana belajar secara PJJ mempunyai komitmen dengan family, kerja, assignment, exam, cuti intensif, cuti exam tapi InshaaAllah ada cara penyelesaiannya.. Mental kena kuat n kita sendiri kena memotivasi dan positifkan diri untuk meneruskan perjuangan kerana di penghujungnya nnt ade kemanisan yang akan dirasai..=)
 

10# sebagai student PJJ di USM:

#lastminute
#tidolewat
#assignment
#studygroup
#friends
#intensif
#nota
#googletranslate
#cutitanparekod
#projekpaper

Apa pun yang dihadapi sepanjang 4 tahun ni merupakan pengalaman dan kenangan manis walaupun ade yg x berapa nak manis tawar2 gitu kan..xpe la..pengalaman itu mematangkan lagi diri ini.. biar masa yang tentukan..asalkan kite dh buat yang terbaik..

Untuk yang nak berkonvo nanti pesanan yang selalu diingatkan adalah senyum..senyum..senyum... masa atas pentas..supaya gambar atas stage tu cantik..nanti dah beli kalau tak cantik kan rugi..hihi..



ni k.mira tolong snapkan dr pc.. sbb k.mira tolong amik gambar stage untk ktorang..tu dah habis senyum le tu..hihi
 

Ok habis cite konvo dan PJJ USM.. Next year xde dh cerita tentang intensif..

Jom layan gambar masa group photoshoot..ni gambar dari kamera henpon ktorang..yang photographer x siap lg..maklum le x sabo kan...hihi


suka sangat gambar ni...comel..walaupun hakikatnye mata tengah tahan cahaya matahari betul2 atas ktorang..huhu
ini muni..opss kakak muni..hihi..tahun 4 baru start kenal..ok la tu drpd x kenal langsung kan..

antara props yang ktorang bawa

muni, k.zura, syahir, jejai, k.mira n me...
lokasi peberet..atas pokok..banyak betul gambar kat pokok ni..xtau nape..haha..
candid itu lebih jujur..=)
di sebalik tabir..our photographer pojie with assistant, irfan a full time student kat USM.. jangan memain..sampai panjat pokok tau..orang lalu-lalang situ tengok je..haha..malu but fun...
ok last..apa pun kite pernah disebut bersahabat


Ok habisssssss...sobsob..happy ending..Alhamdulillah..=)


WE DID IT!!!!!!

4 comments:

  1. Tahniah risma..risma dari dlu pun pndiam sweet2 gituu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq arifa..hihi..sifat semulajadi dh tu..hee

      Delete
  2. Assalamualaikum kak risma, boleh bg no fone fotografer tu..nice shoot la...utk konvo nti tq.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry dik..lama x jenguk blog..blh wa akak ye..019405477

      Delete